6. Pješadijska brigada

Delegacija američke Komande za Evropu (USEUKOM) u posjeti kasarni «Kozara» u Banja Luci

25.1.2010

Brigadni general Joe Ramirez, predvodio je delegaciju američke Komande za Evropu koja je 25.januara 2010.godine posjetila Komandu za podršku i 6.pješadijsku brigadu OS BiH na lokaciji kasarna «Kozara“u Banja Luci.

Brigadni general Joe Ramirez, predvodio je delegaciju američke Komande za Evropu koja je 25.januara 2010.godine posjetila Komandu za podršku i 6.pješadijsku brigadu OS BiH na lokaciji kasarna «Kozara“u Banja Luci. Nakon informativnog brifinga organizovanog u Komandi za podršku, delegaciju američke Komande za Evropu primio je brigadni general Stamenko Novaković, komandant 6.pješadijske brigade.

Tim povodom, pored srdačne dobrodošlice, general Novaković sa saradnicima je upriličio kratak informativni brifing o razmještaju jedinica brigade, ključnim aktivnostima koje brigada realizuje, te sa prisutnim problemima. Tokom posjete delegacija je posebno interesovanje usmjerila u pravcu mogućeg učešća OS BiH u ISAF misiji.
Nakon interaktivnog dijela razgovora o temi, delegacija je nastavila posjetu obilaskom jedinica u procesu provođenja obuke na lokaciji kasane «Kozara». Tom prilikom pripadnici 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade demonstrirali su znanje i sposobnost jedinice u izvođenju vježbe «Radnje i postupci jedinice na kontrolnom punktu».
Vježba je realizovana po NATO standardima, a gostima je naglašeno da se ovakav oblik obuke često praktikuje, gdje su instruktori pripadnici brigade koji su uspješno učestvovali u mirovnoj misiji u Iraku.

Takođe, general Novaković istakao je uspješnu saradnju i bitnu ulogu predstavnika američke Komande za Evropu u BiH koji pružaju pomoć OS BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.
Posjeta je završena organizovanjem obilaska lokacije kasarne «Kozara», gde su gosti upoznati sa uslovima u kojima rade i borave jedinice. Po završetku navedenih aktivnosti brigadnom generalu Joe Ramirezu uručen je prigodni poklon, a isti je lično iskazao zadovoljstvo na kvalitetu i sadržaju prezentovanog kao i na profesionalnom odnosu predstavnika jedinica koji su bili predmet posjete.