6. Pješadijska brigada

Starješine Komande 3.pješadijskog bataljona iz Orašja realizovali vježbu komandnog mjesta sa procesom donošenja vojnih odluka (PDVO)

2.2.2010

Glavni Plan obuke 6.pješadijske brigade za 2010.godinu, te Smjernice komandanta brigade za I kvartal ove godine bili su povod za realizaciju vježbe komandnog mjesta sa procesom donošnja vojnih odluka koju su izveli pripadnici 3. pješadijskog bataljona, 6. pješadijske brigade sa sjedištem u Orašju.

Glavni Plan obuke 6.pješadijske brigade za 2010.godinu, te Smjernice komandanta brigade za I kvartal ove godine bili su povod za realizaciju vježbe komandnog mjesta sa procesom donošnja vojnih odluka koju su izveli pripadnici 3. pješadijskog bataljona, 6. pješadijske brigade sa sjedištem u Orašju. Aktivnost je realizovana od 25. do 29.januara na lokaciji razmještaja bataljona.

Inače, vježba komandnog mjesta je vježba koja iziskuje postavljanje komandnog mjesta i predstavlja veći utrošak vojničkog vremena i resursa, te je proširena vježba na karti za Štab i sve komandante u vođenju i nadziranju taktičkih operacija upotrebom taktičkih sistema veza. Ovakav oblik vježbe koncipiran je da obučava komandante i Štab u nekoliko bitnih funkcija kao što su: izgradnja timskog rada i kohezije, razmjena informacija pravilnim izvještavanjem, priprema određenih procjena, planova i komandi, te uspostavljanje i upotreba taktičkih veza.

Ova uspješna vježba bila je veoma korisna za sve učesnike 3.pješadijskog bataljona, te je pokazala sve veću sposobnost navedene jedinice za aktivan angažman u procesima održavanja bezbjedonosnog i stabilnog okruženja, sa akcentom na operacije podrške mira.
Pripadnici 3.pješadijskog bataljona, iako su ovom prilikom učestvovali u zamišljenom scenariju u svrhu vježbe, pokazali su veoma zavidan nivo znanja i vještina.

e-mail: info_6pbr@js.mod.gov.ba