6. Pješadijska brigada

Druženje pripadnika 2.pješadijskog bataljona i IPU Alpha Company EUFOR-a

8.6.2010

U vremenskom periodu od 01.06. do 04.06.2010.godine na lokaciji razmještaja 2.pješadijskog bataljona 6.pbr OS BiH u kasarni "Adil Bešić" boravili su pripadnici EUFOR-a iz IPU (Integrated police unit) Alpha Coy Company.

U vremenskom periodu od 01.06. do 04.06.2010.godine na lokaciji razmještaja 2.pješadijskog bataljona 6.pbr OS BiH u kasarni "Adil Bešić" boravili su pripadnici EUFOR-a iz IPU (Integrated police unit) Alpha Coy Company. Pripadnici EUFOR-a koji su boravili na lokaciji su iz španskog, italijanskog i portugalskog kontigenta policijskih snaga jedinica EUFOR-a.

Prema Planu aktivnosti IPU Alpha Company, u toku boravka na lokaciji organizovane su razne sportske i druge aktivnosti koje su pripadnici naše jedinice realizovali zajedno sa pripadnicima EUFOR-a.

Prvoga dana aktivnosti odigrana je prijateljska utakmica u kojoj je ekipa 2.pješadijskog bataljona dokazala da zasluženo nosi epitet najbolje ekipe u 6.pješadijskog brigadi jer su ubjedljivo porazili pripadnike EUFOR-a na fudbalskom stadionu. Nakon toga upriličeno je proglašenje pobjednika u trčanju gdje je tim iz Španije zasluženo odnio pobjedu u ekipnom i pojedinačnom plasmanu.

Drugi dan boravka upriličena je obuka pripadnika naše jedinice za rukovanje formacijskim naoružanjem EUFOR-a, pištolj G36, te prenošenje iskustava iz mirovne misije u Iraku pripadnicima 2.pješadijskog bataljona, koju su uz prezentiraciju predstavili timovi EUFOR-a.

Prije izvršenja gađanja na strelištu "Debeljača" upriličen je i zajednički ručak pripadnika naše jedinice sa gostima.

Posljednjeg dana boravka ispred IPU Alpha Coy Company kapetan Marco Cruz iz Portuguese EGF se u ime pripadnika EUFOR-a zahvalio komandantu 2.pb pukovniku Rifetu Planinčiću na dobroj organizaciji i ugodnom boravku, te mu uručilo plaketu EUFOR-a. Nakon toga pukovnik Planinčić ispred 2/6.pbr je imenovanima uručio sliku.

info – 6.pbr