6. Pješadijska brigada

„Druženje s knjigom" na lokaciji razmještaja 2/6. pbr u Bihaću

11.2.2013

U kasarni "Adil Bešić" u Bihaću 05.02.2013 .godine u vremenskom periodu od 10,00 do 12,00 sati realizirana je planska aktivnost pod nazivom "Druženje s knjigom".

U kasarni "Adil Bešić" u Bihaću 05.02.2013 .godine u vremenskom periodu od 10,00 do 12,00 sati realizirana je planska aktivnost pod nazivom "Druženje s knjigom".

Aktivnost je realizirana u saradnji s osobljem kantonalne Univerzitetske biblioteke u Bihaću što je ranije koordinirano sa direktorom iste ustanove gospodinom Ratkom Kneževićem.

U okviru pomenute aktivnosti, direktor i osoblje navedene ustanove su vojnicima i starješinama 2/6. pbr prezentirali bibliotekarski program COBISS u okviru kojeg korisnici mogu izuzimati stručnu i drugu literaturu na korištenje.
Isto dobija na značaju ako se uzme u obzir činjenica da se znatan broj personala iz sastava 2/6. pbr nalazi u naučno-nastavnom procesu na univerzitetima u BiH te da postoji potreba pristupa i korištenja stručne i druge literature.

Također je dogovoren niz pogodnosti za kolektivno godišnje učlanjenje i korištenje kapaciteta Univerzitetske biblioteke u Bihaću te elektronska razmjena sadržaja bibliotekarske građe između 2/6. pbr i univerzitetske biblioteke.

Pored navedenog, jedan od osnovnih ciljeva kompletne aktivnosti na lokaciji kasarne "Adil Bešić" je bio da se aktuelizira neophodnost stalnog proširenja znanja i opće naobrazbe za što je knjiga najadekvatniji izvor.

Kako je istakao i k-dant 2/6. pbr u svom obraćanju, knjigu je neophodno otrgnuti od zaborava i kroz ovakve i slične projekte približiti čitaocu te da je za uspješno obavljanje profesionalne službe u OS BiH, pored širokog spektra vojničkih znanja i vještina, obaveza svih pripadnika OS BiH i stalno učenje i proširivanje postojećih znanja u segmentu opće naobrazbe što je u konačnici garant kvalitetne realizacije svih kompleksnih zadaća koje se postavljaju pred profesionalne vojnike i starješine.

Prigodno druženje sa direktorom i osobljem kantonalne Univerzitetske bilioteke je nastavljeno u prostorijama k-de 2/6. pbr.

Info – 6. pbr