6. Pješadijska brigada

Ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske u posjeti Komandi 6. pbr

8.3.2013

U posjeti Komandi 6. pbr u kasarni „Kozara“ u Banja Luci dana 05.i 06.03.2013. godine boravio je ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske sa ciljem ocjenjivanja jedinice iz 6. pbr koja se planira uputiti u misiju ISAF u Afganistanu.

U posjeti Komandi 6. pbr u kasarni „Kozara“ u Banja Luci dana 05.i 06.03.2013. godine boravio je ekspertni tim Oružanih snaga Kraljevine Danske sa ciljem ocjenjivanja jedinice iz 6. pbr koja se planira uputiti u misiju ISAF u Afganistanu.

 Prvog dana realizovan je jedan dio aktivnosti. Ekspertni tim OS Kraljevine Danske predvodio je komandant 1. brigade OS Kraljevine Danske brigadni general Michael Lollesgaard. Ispred OK OS BiH prisutni su bili VD komandanta OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković sa svojim zamjenicima generalima Ivicom Jerkićem i Sakibom Forićem, a domaćin ovog sastanka je bio V.D. Komandanta 6.pbr brigadir Radovan Ilić.

 Brigadir Radovan Ilić je zahvalio generalu Lollesgaardu na posjeti i pomoći koju njegova zemlja pruža u procesu priprema i upućivanja naših pripadnika u ove zahtjevne misije, dok je

pukovnik Samir Palić upoznao prisutne sa planom i aktivnostima jedinice koja se planira uputiti u misiju ISAF u Afganistanu.

 Drugog dana poslije opsežnih priprema, te izvođenjem dobro osmišljene i realizirane vježbe po scenariju planirane misije izvršeno je završno predstavljanje i ocjenjivanje jedinice .

 General Lollesgaard je ocijenio da su svi pripadnici i jedinica osposobljeni za izvršenje svih zadataka i potrebnih procedura za izvršenje planirane misije, te naglasio da je ovo do sada najbolje uspostavljeni scenarij situacijskog gađanja.On je iskoristio priliku te na završnoj analizi upoznao prisutne sa trenutnim stanjem i perspektivama misije ISAF u Afganistanu. Poseban utisak na Ekspertni tim, pored stručne i psiho-fizičke osposobljenosti, ostavili su visoka motiviranost i discipliniranost pripadnika jedinice.

 Ovako visoke ocjene osposobljenosti plod su svih dosadašnjih planskih aktivnosti koje je 6. pbr preduzimala u pripremi za misiju "ISAF". Motiviranost i osposobljenost za izvršenje misije povezana je sa velikim brojem pripadnika 6.pbr koji su se isključivo dobrovoljno prijavili za izvršenje misije. Ovom aktivnošću izvršene su sve planirane pripreme za upućivanje jedinice u mirovnu misiju "ISAF".

 Info.6.pbr