6. Pješadijska brigada

Obuka u zimskim uslovima ič/6.pbr

14.3.2013

Pripadnici izviđačke čete 6.pbr su u shodno Smjernicama za obuku u 2013.godini uspješno realizovali obuku u zimskim uslovima u dvije faze.

Prva faza obuke je realizovana u periodu od 11.02.-15.02.2013.godine na lokaciji kasarne “Kozara u Banja Luci, na temu:”Preživljavanje u zimskim uslovima”.

Druga faza obuke je realizovana u periodu od 18.02.-22.02.2013.godine na olimpijskoj planini Bjelašnici, gdje je akcenat bio isključivo na skijanju.Ove godine iz sastava izviđačke čete 6.pbr OS BiH na obuci u skijanju je bilo 25 pripadnika na čelu sa komandirom čete.

“Uz veliko zalaganje i visok stepen profesionalizma instruktora skijanja, kao i ostalih učesnika navedena obuka je okončana veoma uspješno iz koje smo izišli sa vidnim napretkom obučenosti, sa uvjerenjem da ćemo i dalje uspješno odgovarati na sve izazove koje se pred nas postave“ ocjenio je nakon provedene obuke komandir izviđačke čete poručnik Enis Herić, te ističe da je preživljavanje u zimskim uslovima jedan od važnijih zadataka za izviđačke jedinice uzimajući u obzir misiju i  brdsko-planinski reljef koji dominira u većem dijelu BiH.

info: 6.pbr