6. Pješadijska brigada

Kvartalni brifing po obuci u 1.pješadijskom bataljonu

15.4.2013

U 1. pješadijskom bataljonu je 10.04.2013. godine izveden brifing po obuci Komandantu 6.pješadijske brigade za prvi kvartal 2013. godine.

Težište u izvođenju obuke u 1.pješadijskom bataljonu je na 1.pješadijskoj četi koja je deklarisana jedinica po Konceptu operativnih sposobnosti pa se tematika izvođenja brifinga uglavnom bazirala na aktivnostima vezanim za tu jedinicu. U septembru tekuće godine planirano je da se izvede naredno ocjenjivanje deklarisane jedinice SEL-2 te se cjelokupni proces planiranja aktivnosti i obuke u 1.pješadijskom bataljonu usmjerava prema toj težišnoj aktivnosti za 2013. godinu.

Na navedenom brifingu Komandant 1.pješadijskog bataljona je prezentovao koje su glavne aktivnosti koje očekuju jedinicu u narednom periodu kao što je vježba OPREH koja je planirana da se izvede sa pripadnicima EUFOR u Pazariću od 22. do 26.aprila te se kratko osvrnuo i na otežavajuće faktore koji ometaju proces obuke. Posebno je naglasio da je od januara 2013.godine i 2.pješadijska četa deklarisana po PARP te će to zahtijevati dodatno angažovanje svih pripadnika bataljona da bi se uspješno odgovorilo na postavljene zahtjeve.

Info 6.pbr