6. Pješadijska brigada

Situaciona vježba pripadnika komandne čete 1.pješadijskog bataljona

23.4.2013

Pripadnici komandne čete 1.pješadijskog bataljona su dana 18.04.2013. godine u krugu kasarne Kozara izveli Situacionu vježbu: Pomoć civilnim strukturama u slučaju požara, koja je planirana godišnjim planom obuke.

Navedena obuka je izuzetno važna pogotovo iz razloga što je pomoć civilima u slučaju prirodnih nesreća jedna od zadataka propisanih svim jedinicama OS BiH. Tokom izvođenja obuke ljudstvo je praktično pokazalo radnje od uočavanja požara, izvještavanja o istom, uzbunjivanje protivpožarne ekipe u kasarni, gašenje požara, spašavanje eventualno povrijeđenih i materijalnih sredstava a posebno se vodilo računa o bezbjednosti svih učesnika vježbe. Na vježbi su korištena formacijska sredstva za gašenje požara uz angažovanje cisterne za vodu iz sastava 6.bataljona logističke podrške. 

Pripadnici komandne čete su kroz izvođenje praktičnih radnji pokazali vrlo dobru osposobljenost i veliku motivisanost za izvršenje svih dodijeljenih zadataka koji se mogu očekivati prilikom pomoći civilnim strukturama u slučaju požara u predstojećoj ljetnoj sezoni u reonu baziranja 1.pješadijskog bataljona. Pored izvođenja vježbe bilo je i govora o naučenim lekcijama iz angažovanja pripadnika bataljona na gašenju požara u avgustu 2012.godine na planini Čemernici pored Kneževa. Tokom izvođenja vježbe bio je prisutan i izvršni oficir komande 1.pješadijskog bataljona koji je pohvalio cjelokupni sastav za izvođenje vježbe uprkos velikom opterećenju prije svega vojničkog sastava zadacima obezbjeđenja lokacija i stalno prisutnim problemima logističkog obezbjeđenja.

info: 6.pbr