6. Pješadijska brigada

Metodsko pokazna vježba 2/6.pbr na temu „Stražarsko obezbjeđenje personala, MTS-a i objekata“

27.6.2013

Zajednička vježba pripadnika 2.pb i pripadnika Specijalne jedinice Kantonalnog MUP-a Bihać 26.06.2013.godine izvedena je u kasarni „Adil Bešić“ na temu „Stražarsko obezbijeđenje personala, MTS-a i objekata“.

Tom prilikom korištene su procedure koje proističu iz Pravila službe OS BiH, SOP-a za organizovanje i funkcionisanje osiguranja objekata, MTS-a i ljudstva u OS BiH, te iskustava sa kursa fizičkog osiguranja skladišta naoružanja i MiMES održanog u Travniku u organizaciji EUFOR-a, kao i iskustva policijskih snaga iz mirovnih operacija.

Vježba je realizovana kroz pet radnih tačaka i obrađeni su sljedeći postupci stražarskog obezbijeđenja:

1.Priprema straže za obavljanje službe,

2.Kontrola m/v na KPS-u,

3.Procedure na liniji punjenja i pražnjenja naoružanja,

4.Postupci i procedure u različitim situacijama (ujed zmije),

5.Kontrola masa - (incident i proporcija upotrebe sile).

Cilj ove vježbe bio je uspostava poligona na lokaciji kasarne „Adil Bešić“ u cilju praktične organizacije, pripreme i realizacije stražarske službe, te demontracija i provođenje gore navedenih procedura.Težište je bilo izraženo na komparaciji procedura koje propisuju SOP-e za organizovanje i funkcionisanje osiguranja objekata, MTS-a i ljudstva u OS BiH i novog Pravila službe OS BiH koje je u primjeni od 01.07.2013. godine u OS BiH.

Pripadnici 2.pb u koordinaciji sa Specijalnom jedinicom Kantonalnog MUP-a pokazali su visok nivo znanja i sposobnosti za izvršavanje svih postavljenih zadataka. Nastavlja se kontinuirana saradnja sa pripadnicima Specijalne jedinice Kantonalnog MUP-a u širokom spektru zajedničkih zadataka sa ciljem stvaranja sigurnog okruženja.

Info- 6.pbr