6. Pješadijska brigada

Hrabrost i požrtvovanje vojnika Sabahudina Ljubijankića, pripadnika 2/6.pbr OS BiH u gašenju požara i spašavanja ljudskih života i MTS-a

16.8.2013

Vojnik Sabahudin Ljubijankić, pripadnik 2/6.pbr nije ni slutio šta će donijeti noć 25/26.07.2013.godine. Oko sat vremena poslije ponoći probudila ga je čudna buka i galama sa ulice. Iz svoje porodične kuće mogao je da vidi užasan prizor požara koji je zahvatio Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Odmah je bez razmišljanja otrčao do bolnice, te se javio u matičnu jedinicu i izvijestio da se nalazi na licu mjesta i da traži dalje upute. Rečeno mu je da se stavi na raspolaganje timovima za spašavanje i da pomogne koliko može. 

Priključivši se odmah timu za spašavanje, spasili su MTS-a koja su se mogla iznijeti i spasiti. Zatim sa istim timom vrši pregled svih spratova i prostorija da se utvrdi da li su pacijenti evakuirani.

Nakon toga odlazi na odjel pedijatrije koji je takođe bio zahvaćen plamenom u velikom dijelu i nudi pomoć. Kao školovani medicinar (vojnik Ljubijankić je završio srednju medicinsku školu a trenutno je apsolvent na Visokoj zdravstvenoj ustanovi) određuje prioritete: iznosi nekoliko inkubatora, veću količinu hrane za bebe, cijeli ormar sa lijekovima, injekcijama te pratećim elementima.

Po uputama vatrogasaca otrčao je do svih PP spremišta u krugu bolnice i prikupio sva vatrogasna crijeva koja je našao te ih spojio od vatrogasnog vozila do mlaznice. Zbog intenziteta požara vozilo se moralo odmaknuti ali gašenje ne bi bilo nastavljeno da crijeva nisu produžena.

Treba napomenuti da je vojnik Sabahudin Ljubijankić član Gorske službe spašavanja- stanica Bihać i da je vrhunski fizički i psihički spreman da podnese maksimalne fizičke napore a tu noć ih je bilo na pretek.

Udruživši snage sa kolegama vatrogasne službe, pružajući maksimum snage i pokazujući odličnu snalažljivost i hrabrost Ljubijankić ostaje sve do dolaska timova i pojedinaca koji su na kraju zajedničkim snagama zaustavili širenje požara na ostatak bolnice. Nakon toga, javlja se u jedinicu u kasarni „Adil Bešić“ i stavlja se na dalje raspolaganje.

Ostatak noći ili već jutra angažovan je kao dio tima koji je imao za zadatak da izvrši pripreme objekata u kasarni za smještaj pacijenata iz kantonalne bolnice.

Hrabrost, požrtvovanost i obučenost kakvu je pokazao vojnik Sabahudin Ljubijankić treba da bude vodilja svim pripadnicima OS BiH kako vojnik nije vojnik kada je u uniformi, nego da je vojnik 24 sata dnevno u službi zaštite države BiH i njenih stanovnika.

info: 6.pbr