6. Pješadijska brigada

Angažovanje pripadnika 2/6.pbr OS BiH u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću

22.8.2013

Od izbijanja požara u Kantonalnoj bolnici ,,Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, odnosno od 26.07. 2013.. godine, pripadnici OS BiH su, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH, dokumentima MO BiH i OS BiH, angažovani na podršci ovoj ustanovi u prevazilaženju nastalih problema i teškoća.

Pored učešća u gašenju požara i evakuaciji pacijenata, sredstava i opreme, do sada su pripadnici 2/6.pbr angažovani na zadacima raščišćavanja objekta koji je bio u požaru, preseljenju inventara i opreme sa jedne na drugu lokaciju te u pripremi objekta u kasarni za preseljenje bolesnika iz bolnice.

Na ovim zadacima u prosjeku je bilo angažovano 30 vojnih lica i to 13 radnih dana. I tokom današnjeg dana jedno odjeljenje radi na preseljenju CUM-a u krugu same bolnice koji je privremeno bio izmješten na Polikliniku u Bihaću.

Važno je napomenuti da je tokom najtežeg perioda za Kantonalnu bolnicu u kasarni ,,Adil Bešić“ trinaest dana (13) vršeno pripremanje obroka ishrane za sve bolesnike u bolnici (u prosjeku 150 obroka dnevno) , te pranje medicinskog materijala u prosjeku 150 kg dnevno.

Također helikopter OS BiH se nalazi u kasarni „Adil Bešić“i angažuje se radi eventualne evakuacije bolesnika iz kruga bolnice na druge lokacije. Do sada je izvršeno pet (5) MEDEVAC i to osam (8) beba, jednog (1) odraslog muškarca i jedne (1) djevojčice. U skladu sa odgovarajućim aktima helikopter OS BiH će na ovoj lokaciji biti u spremnosti za evakuaciju životno ugroženih pacijenata do 01.09.2013.godine, te će u slučaju potrebe, istom biti produženo angažovanje.

U objektu br. 2 u kasarni „Adil Bešić“ smješten je Grudni odjel (pneumoftiziologija), gdje se nalazi trenutno 25 pacijenata. Kako ističu uposlenici ovog Odjela, uslovi za rad su izuzetni, te je to jedini odjel bolnice koji funkcioniše u punom kapacitetu. Unutar kasarne regulisane su sve potrebne procedure ulaska/izlaska bolesnika, medicinskog osoblja i posjeta bolesnicima te se ova aktivnost provodi bez ikakvih problema.

Sve gore navedeno je još jedanput pokazalo nivo spremnosti OS BiH da pravovremeno i adekvatno reaguju u situacijama pomoći civilnim organima. 

Info- 6.pbr