6. Pješadijska brigada

Realizacija vježbe vanjskog ocjenjivanja “Dinamičan odgovor 13-6”

23.8.2013

Vježba Oružanih snaga BiH „DINAMIČAN ODGOVOR 13-6“ izvodi se u periodu od 02. do 11.09.2013.godine u Centru za borbenu obuku (CBO) i Centru za borbene simulacije (CBS) na poligonu “Manjača”.

Ocjenjuje se istitucionalno od strane CBO i CBS, iz sastava Komande za obuku i doktrinu (KOiD) u sistemu upravljanja obukom i vježbama u OS BiH.

U tom cilju, nosilac izvođenja vježbe KOiD je formirao Direktorijat vježbe, tijelo koje rukovodi vježbom i vrši ocjenjivanje učesnika vježbe.

“DINAMIČAN ODGOVOR 13-6” je nastavak izgradnje interoperabilnosti OS BiH sa NATO konceptom izvođenja vježbi. Realizovanjem vježbe praktično se provjerava primjena postojećih doktrinarnih publikacija, koje podržavaju proces kolektivne obuke i vježbi.

Ovo je jedan od najvažnijih događaja kolektivne obuke komandi i jedinica u 2013.godini koja se realizuje u tri faze, kroz simulacijsku vježbu komandnog mjesta (SIMEX-CAX) brigade na BBS sistemu, terensku vježbu (FTX) koju realizuje bataljonska borbena grupa i situacijsko bojevo gađanje (LIVEX).

Vježba komandnog mjesta brigadnog nivoa simultano praćena terenskom vježbom bataljonske borbene grupe sa suprostavljenim trupama.

Posljednja etapa u realizaciji vježbe je LIVEX vježbe u kojoj će jedinica izvršiti bojevo gađanje sljedećim oružjem i oruđima:

- Automatska puška M16A,

- Puškomitraljez M60,

- Ručni raketni bacač ZOLJA i OSA,

- Minobacači 60mm (vod),

- Minobacači 120mm (vod) i

- Haubica 122mm (baterija).

Cilj vježbe je provjeriti i unaprijediti operativne sposobnosti komande i jedinica 6.pbr da u realnom vremenu planiraju i izvode ofanzivne, defanzivne, operacije stabilnosti .

U vježbi je planirano da učestvuje oko 700 pripadnika OS BiH.

Info 6.pbr