6. Pješadijska brigada

BH PROGRES – 03 (Ocjenjivanje jedinice deklarisane po konceptu operativnih sposobnosti)

28.8.2013

Pripadnici 1.pješadijske čete iz sastava 1.pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade provode završne pripreme za ocjenjivanje SEL 2 (Self Evaluation Level 2) koje će biti provedeno u periodu od 16. do 20.09.2013. godine na poligonu Manjača od strane ocjenjivača iz OS BiH, a superviziju će vršiti starješine iz drugih zemalja članica NATO.

Ova jedinica iz sastava 6. pješadijske brigade je deklarisana po konceptu operativnih sposobnosti (OCC – Operation Capability Concept) i taj ciklus traje nekoliko godina a sve zemlje koje apliciraju za članstvo u NATO savez moraju proći kroz njega, odnosno imati jedinicu spremnu za provođenje NATO vođenih operacija.

U aprilu 2011. godine deklarisana jedinica je uspješno prošla ocjenjivanje SEL 1 (Self Evaluation Level 1) gdje su ocjenjivači bili pripadnici Zajedničkog Štaba OS BiH, a u septembru 2012.godine NEL-2 (National Evaluation Level 2) gdje su ocjenjivači bili iz drugih zemalja članica NATO.

U protekle dvije godine od kako je četa deklarisana po ovom konceptu prisutni su ogromni napori kako njenih pripadnika tako i pretpostavljenih komandi da se ovoj jedinici omoguće normalni uslovi za izvođenje obuke te pripremanje za planirane nivoe ocjenjivanja

U samom procesu obuke i dostizanja zahtjevanih standarda pripadnika deklarisane jedinice za operativnu sposobnost realizovani su brojni redovni i vanredni zadaci, bojeva gađanja, simulacijske i terenske vježbe, zajedničke vježbe sa pripadnicima EUFOR. U cijelom procesu težište obuke je bilo na temama koje su vezane za provođenje mirovnih operacija kao što su uspostava i obezbjeđenje baze, uspostava stalnih i privremenih kontrolnih tački, patroliranje u zoni operacija, transport i pratnja konvoja, postupak sa neeksplodiranim ubojnim sredstvima, kontrola mase, provođenje vazdušnih operacija u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama, humanitarne operacije i slično.

Info 6.pbr