6. Pješadijska brigada

Obuka u ljetnim uslovima izviđačke čete 6.pbr

30.8.2013

Pripadnici izviđačke čete 6. pbr su u okviru planirane obuke uspješno završili obuku u ljetnim uslovima u rejonu s. Srbljani - Bihać od 01. do 05.07.2013. godine.

Obuci je prisustvovalo 25 pripadnika izviđačke čete, dva pripadnika izv.voda 1.pb, te 11 pripadnika izv.voda iz sastava 2.pb.

U toku izvođenja obuke u ljetnim uslovima realizovani su sljedeći zadaci:

- Plivanje,

- Borenje,

- Bacanje noža,

- Preživljavanje,

- Alpinizam,

 - Savlađivanje vodenih prepreka priručnim i formacijskim sredstvima,

- Upravljanje motronim čamcima i

- Obuka na brzim vodama.

Dana 04.07.2013. godine, uspješno je realizovana i pokazna vježba K-dantu 6. pbr, dijelu starješina Komande 6.pbr i komandantima bataljona.

Cilj pokazne vježbe bio je da se ukratko demonstriraju težišne aktivnosti koje jedinica realizuje na obuci u ljetnim uslovima.

„Uzimajući u obzir kratak period trajanja obuke te druge obaveze jedinice, količina planiranih zadataka kao i stepen realizacije istih su u određenoj mjeri reducirani. Iz tog razloga cilj ove obuke, prije svega, bio je kondiciranje do sada stečenih znanja i vještina. Također, iskoristili smo priliku da se novoprimljeni vojnici bolje upoznaju sa budućim izazovima, odnosno zadacima koji podržavaju misiju izviđačke jedinice. Istakao bih požrtvovanost i ozbiljnost svih pripadnika jedinice prilikom realizacije navedene obuke, a što je naravno uticalo na impresivan uspjeh iste. Također, zahvaljujem komandantima bataljona 6.pbr i predstavnicima specijalne policije MUP-a RS na ustupljenom MTS-u¨, istakao je komandir čete poručnik Enis Herić.

Info 6.pbr