6. Pješadijska brigada

Posjeta pripadnika Vojske SAD-a iz Nacionalne garde Merilend

9.9.2013

U cilju priprema za realizaciju M2M događaja “BIHSPP13010161CE – infantry familiarization” na poligonu Manjača, u Komandi 6. pbr od 06. do 11.09.2013. godine boravi tim starješina vojske SAD-a (pripadnici Nacionalne garde Merilenda).

Goste je primio v.d. komandanta 6. pbr brigadir Radovan Ilić te iste upoznao sa aktivnostima u komandi i jedinicama 6. pbr koja izvodi vježbu “Dinamičan odgovor 13-6” na poligonu Manjača.

U kratkom informativnom brifingu o stanju na glavnom komandnom mjestu (GKM) brigade za vježbu “Dinamičan odgovor 13-6” na poligonu Manjača upoznao ih je načelnik štaba 6. pbr pukovnik Slaven Blavicki, a na taktičkom komandnom mjestu brigade (TKM) za navedenu vježbu goste je primio i ukratko upoznao sa stanjem i operacijama podrške miru (PSO) koje su se izvodile u tom trenutku na terenu sa bataljonskom borbenom grupom (BBG)  pukovnik Samir Palić, pomoćnik načelnika štaba za operacije i obuku 6. pbr.

Kratak presjek i situaciju na terenu i stanju bataljonske borbene grupe (BBG) izložio je komandant BBG pukovnik Mato Zrimić.

Vođa tima starješina vojske SAD-a izrazio je svoje zadovoljstvo viđenim, a naročito radom trupa na terenu u operacijama podrške miru (PSO). Istakao je da su procedure u radu, profesionalizam i komandovanje gotovo isti kao u Vojsci SAD-a.

Info – 6. pbr