6. Pješadijska brigada

„BH Progres-03“- Ocjenjivanje deklarisane jedinice

16.9.2013

U periodu od 16. do 20.09.2013.godine na Manjači će biti održana vježba „BH Progres 03“ koja je ujedno i ocjenjivanje deklarisane jedinice 1. pješadijske čete 1/6.pbr sa 3. deminerskim vodom (SEL-2).

Smotru jedinice izvršio je komandant OK OS BiH brigadni general Dragan Vuković uz prisustvo brigadnog generala Sakiba Forića, komandanta 6.pbr brigadira Radovana Ilića, komandanta KOiD-a brigadira Roberta Sušca, komandante 4. i 5. pješadijske brigade, kao i Brigade taktičke podrške i Brigade zračnih snaga.

Ocjenjivanje se vrši od strane OS BiH uz monitoring PfP i partnerskih zemalja.

Ocjenjivački aparat i organizacija vježbe sastoji se od: Direktorijata vježbe, Centra za kontrolu vježbe, ocjenjivačkog aparata i NATO posmatračkog tima. Ova organizacija sastavljena je od eksperata iz svoje oblasti koji trebaju na objektivan način i prema važećim procedurama da ocjene deklarisanu jedinicu.

Brigadir Radovan Ilić, komandant 6.pbr, na početku vježbe je istakao da će ova vježba biti značajan pokazatelj obučenosti i osposobljenosti ove jedinice, te uvertira za NATO ocjenjivanje koje predstoji u narednom periodu.

Info: Direktorijat vježbe

6 FOTO GALERIJA