6. Pješadijska brigada

Učešće pripadnika 6. pbr u sastavu ekipe OS BiH na tradicionalnom polumaratonu u Parizu

30.10.2013

Pripadnici 6. pješadijske brigade, vojnik Sanela Kasić i vojnik Branko Tovilović, učestvovali su na 35. tradicionalnoj utrci koja se održala u Parizu od 13.10.2013.godine.

Ova utrka se održava od 1979. godine i broj učesnika je svake godine sve veći. Ove godine, skupa sa 23 266 učesnika iz gotovo svih zemalja svijeta stazu od 20 km istrčali su i Sanela i Branko.

Start se nalazio na Lena mostu (Lena Bridge) preko puta Ajfelovog tornja i cijala staza obavija oko ovog znamenitog objekta.

U Pariz su doputovali 11.10.2013, a bili su smješteni u kasarni nedaleko od Pariza,  gdje su ih domaćini  dočekali srdačno i sa poštovanjem.

Najbolje  uspjehe na ovoj utrci ostvarili su Kenijci, ali rezultat naših pripadnika nije nimalo zanemariv. Pored toga što su u utrci bili najbolji svjetski atletičari, Sanela je bila među najbržih dvadeset žena.

Najbolji u muškoj konkurenciji bio je Tebalu Heyi Zawude (ETH) 58:07, a u ženskoj Sarah Chepchirchir (KEN) 1:05:03.

Pored sportskog dijela takmičenja pripadnici francuske vojske su ih upoznali sa turističkim mjestima u Parizu kao što su dvor Napoleona Bonaparte i drugim znamenitostima iz romantizma i  renesanse.

Info; 6.pbr