6. Pješadijska brigada

Završena specijalistička obuka XIII generacije novoprimljenih vojnika u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću

6.12.2013

U kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću završena je specijalistička obuka XIII generacije novoprimljenih vojnika koja je trajala od 28.10.2013. do 03.12.2013.godine.

Koncept obuke realizovan je prema Programu specijalističke obuke novoprimljenih vojnika koji obuhvata :

- opštu obuku,

- fizičku obuku,

- vatrenu obuku i

- taktičku obuku.

Cilj obuke je usmjeren na razvijanje i održavanje motivisane, disciplinovane i fizičke jake individue odnosno vojnika. Obuka je izvedena u učioničkom prostoru, poligonu za fizičku obuku, na poligonu za taktičku obuku i strelištu za izvođenje bojevih gađanja u krugu kasarne „Adil Bešić“ u svrhu da se vojnici osposobe, izgrade i održavaju individualna znanja, osobine i vještine potrebne za uspješno izvršenje svih zadataka jedinice u različitim borbenim uslovima u miru i ratu.

Obuka je realizirana u skladu sa smjernicama prioritetno na obuci u individualnim vještinama, podizanju fizičke spremnosti i kolektivnoj obuci (taktička obuka) te prektična obuka.

Tokom obuke na osnovu pokazanih rezultata, praćenja rada i zalaganja najbolje rezultate su pokazali vojnici Zjakić Šerif, Talić Kadija, Murtić Ramajana i Huskanović Admir.

Nakon specijalističke obuke vojnici XIII generacije su raspoređeni u jedinice u skladu sa organizacijsko- formacijskom strukturom komande i jedinica 2/6.pbr.

Info- 6.pbr