6. Pješadijska brigada

Posjeta pripadnika OS Rumunije Artiljerijskom bataljonu 6.pbr

12.2.2014

U posjeti Artiljerijskom bataljonu 6.pbr, na lokaciji kasarne ,,Vojvoda Radomir Putnik“ - Doboj, 06.02.2014. godine, bili su pripadnici OS Rumunije, na čelu sa pukovnikom Faur Mariusom. U pratnji navedene delegacije bio je i predstavnik ZŠ OS BiH, pukovnik Ilija Čurčić.

Pukovnika Mariusa i ostale pripadnike OS Rumunije i ZŠ OS BiH, primio je komandant Artiljerijskog bataljona, pukovnik Dejan Pejičić, sa timom starješina komande bataljona i komandirima baterija.

Tom prilikom, na informativnom brifingu, komandant Artiljerijskog bataljona upoznao je predstavnike OS Rumunije sa kasarnom ,,Vojvoda Radomir Putnik“ i geografskim položajem grada Doboja, organizacijsko-formacijskom strukturom, te težišno obukom i stanjem MTS-a u raketnoj bateriji APRA 122 mm, što je bio i predmet posjete navedene delegacije.

Nakon toga izvršen je obilazak auto-parka na lokaciji kasarne "VRP“ - Doboj, gdje su smještena MTS raketne baterije, te su predstavnici OS Rumunije stekli uvid u stanje motornih vozila i sistema APRA 122mm, stepenom obučenosti pripadnika Artiljerijskog bataljona koji je na zavidnom nivou, a posebno sa problemima oko održavanja sa kojima se susreću pripadnici ove jedinice, što je istakao i komandir raketne baterije, kapetan Munir Kadrić.

Na završnoj analizi konstatovano je da ovakve i slične aktivnosti doprinose daljnjem razvoju, saradnji i prezentaciji OS BiH sa drugim Oružanim snagama zemalja u okruženju, što su potvrdili i predstavnici OS Rumunije. 

 

Info 6.pbr