6. Pješadijska brigada

Vježba komandnog mjesta u 1. pješadijskom bataljonu

4.4.2014

Pripadnici komande 1. pješadijskog bataljona su u periodu od 31.03. do 03.04.2014 godine izveli Vježbu komandnog mjesta. Izvođenje ove vježbe je jedna od prvih kapija koju je uspješno prošao 1. pješadijski bataljon na putu ka glavnom događaju ove godine, a to je vježba Dinamičan odgovor 14-6 koja će se izvesti u septembru na poligonu Manjača.

U sastavu  Komande bataljona tokom vježbe nalazili su se i pripadnici drugih jedinica OS BiH, specijalisti po svojim rodovima kojih nema u organskom sastavu komande bataljona, kao što su oficir vazduhoplovne podrške, oficir artiljerije, oficir inžinjerije, oficir ABHO i oficir za uklanjanje NUS-a.  Rad komande na samom procesu donošenja vojne odluke, kao i organizaciju komandnog mjesta, pratio je tim pratilaca iz sastava Centra za borbenu obuku. Svi događaji, vježbe i gađanja, kao i sama vježba Dinamičan odgovor 14-6, bit će praćeni i ocjenjivani od strane pripadnika Centra za obuku koji su na kraju ove vježbe izrazili zahvalnost Komandi bataljona na prijemu i komandantu majoru Savi Vidakoviću uručili pismeni paket procjene gdje je ocijenjeno da je 1. pješadijski bataljon uspješno završio ovu vježbu.

Sama vježba komandnog mjesta je počela izdavanjem Operativnog naređenja od strane Komande 6. pješadijske brigade gdje je bataljon dobio naređenje da po scenariju vježbe učestvuje u međunarodnoj misiji podrške miru gdje će izvoditi operacije stabilnosti i bezbjednosti. Operacije podrške miru bit će u centru cjelokupnog procesa pripreme i samog izvođenja vježbe Dinamičan odgovor 14-6, jer su to zahtjevi koji se postavljaju pred jedinice OS BiH, radi osposobljavanja za učešće u multinacionalnim operacijama i operacijama podrške miru.

Vježba komandnog mjesta je završena izradom i izdavanjem Operativnog naređenja pješadijskim četama iz sastava bataljona na osnovu kojeg će pripadnici 2. pješadijske čete od 07. do 10. aprila izvesti Situacijsku terensku vježbu na poligonu Manjača. Izdavanju naređenja četama prisustvovao je i komandant 6.pješadijske brigade, brigadir Radovan Ilić, koji je bio zadovoljan izvedenom vježbom i ukazao je na stvari koje se mogu dodatno poboljšati u budućim vježbama.

Info-6.pbr