6. Pješadijska brigada

Proslavljen 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka

13.5.2014

U ponedjeljak, 12. maja 2014. godine, u kasarni „Kozara“ u Banjaluci u organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, tradicionalno je proslavljen 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske i 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Centralnoj svečanosti upriličenoj povodom proslave 22. godišnjice od formiranja Vojske Republike Srpske i 9. godišnjice postojanja 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodin Nebojša Radmanović, ministar odbrane BiH gospodin Zekerijah Osmić, zamjenik ministra odbrane BiH gospodin Živko Marjanac, predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske gospodin Igor Radojičić, veliki broj zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine, predstavnici MO i OS BiH iz reda druga dva konstitutivna naroda, brojni predstavnici nevladinih organizacija i udruženja iz Republike Srpske, ratni veterani odbrambeno-otadžbinksog rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, sveštenstvo SPC, te brojne druge zvanice i gosti.

Svečanost je započela postrojavanjem jedinica i predajom raporta članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodinu Nebojši Radmanoviću od strane komandanta 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadira Rajka Kneževića, nakon čega je minutom ćutanja odana pošta poginulim i umrlim pripadnicima Vojske Republike Srpske i preminulim pripadnicima 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Čestitajući praznik, u svom obraćanju domaćin svečanosti komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Knežević Rajko zahvalio se zvanicama i gostima na prisustvu te istakao da pripadnici Puka s ponosom gaje tradiciju naroda i vojske iz koje su nastali i čine sve da identitet srpskog naroda u OS BiH bude prepoznatljiv, te da se očuva uspomena na Vojsku Republike Srpske. „Prostor na kome živimo često je bio opterećen brojnim nedaćama. Iskreno se nadam da će negativno iskustvo iz prošlosti biti opomena svima koji odlučuju o sudbini naroda na ovim prostorima. Ostavimo svojoj djeci mir kao osnovu za sigurnu budućnost“, naglasio je u svom obraćanju brigadir Knežević.

Čestitajući praznik pripadnicima Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka prisutnima su se prigodnim govorima obratili predsjednik Republike Srpske gospodin Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske gospodin Nebojša Radmanović.

Program svečanosti upotpunjen je bogatim kulturno-umjetničkim programom u izvođenju ansambla Zdravka Đosića iz Banjaluke i izvorne ojkačke grupe „Potkozarje“ iz Prijedora.

U okviru ovogodišnjeg Programa obilježavanja 12. maja, u srijedu, 30. aprila, u Klubu Vojske Republike Srpske u Banjaluci, održana je promocija knjige pod nazivom „Ratne oznake Srba 1991.-1995. godina“ autora gospodina Predraga Cupaća. U srijedu, 07. maja, komandant puka upriličio je svečani prijem za predstavnike Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, predstavnike MUP-a Republike Srpske, predstavnike Grada Banjaluka i nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i tom prilikom je u Klubu VRS u Banjaluci otvorena izložba pod nazivom „Ratne fotografije iz odbrambeno-otadžbinskog rata“. U četvrtak, 08. maja, provedena je manifestacija „Dan otvorenih vrata“, a u nedjelju, 11. maja, u Banjaluci je izvršeno polaganje vijenaca na groblju „Sveti Pantelija“, Spomen kosturnici na Novom groblju i na grob „12 beba“. Povodom Dana Vojske Republike Srpske vijenci su položeni i u Prijedoru, Bijeljini i Bileći.

U Republici Srpskoj 12. maj je po prvi put proslavljen i kao „Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata“.

Info-3.p(RS)p