6. Pješadijska brigada

3. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade OS BiH pomaže civilnom stanovništvu u Orašju i okolnim mjestima

27.5.2014

U periodu od 16. do 24.05.2014. godine, 3. pješadijski bataljon 6. pješadijske brigade OS BiH sa raspoloživim personalom i MTS je bio angažovan na aktivnostima odbrane od poplava na potezu Šamac – Brčko.

Pripadnici jedinice bili su angažovani na punjenju vreća sa pijeskom, izgradnji zečjeg nasipa na ugroženim dijelovima duž desne obale rijeke Save za sprečavanje prelivanja vode preko zaštitnog nasipa i širenja plavnog vala, prijevozu čamaca za potrebe kriznog štaba civilne zaštite, pomoći pri sanaciji mjesta proboja zaštitnog nasipa na području sela Kopanice, patroliranju zaštitnim nasipom zbog praćenja stanja, čuvanju i praćenju stanja oko zečjeg nasipa, te čuvanju i praćenju stanja zaštitnog zečjeg nasipa oko vitalnih objekata ugroženih poplavom.

Pored ovih aktivnosti, jedinica je bila angažovana na  prijevozu civilnih osoba koji su angažovani od strane civilne zaštite, spašavanju i evakuaciji civilnog stanovništva iz  poplavljenih područja pri čemu su evakuirane 83 osobe, evakuaciji zatvorenika iz KPZ poluotvorenog tipa Orašje, evakuaciji i premještaju skladišta Crvenog križa zbog ugroženosti poplavom, prijevozu humanitarne pomoći za potrebe Crvenog križa i dostave po mjesnim zajednicama, izgradnji zečjeg nasipa oko vodocrpilišta u rajonu s.Kostrč, te dostavi hrane i lijekova ugroženom stanovništvu.

Tokom provođenja navedenih aktivnosti iskazana je velika hrabrost i nesebično zalaganje na pomoći organima civilne vlasti i pomoći ugroženom stanovništvu. Lokacija kasarne „Sinovi Posavine“ je u cjelosti poplavljena, uključujući i objekte i većinu MS-a. Jedinica je trenutno smještena na  lokaciji Osnovne škole „Fra Ilije Starčevića” u selu Tolisi.

Trenutne aktivnosti su na praćenju stanja na zaštitnom zečjem nasipu za sprečavanje plavnog vala kod Orašja i oko vitalnih objekata  ugroženim poplavom.

Info-6. pbr