6. Pješadijska brigada

Nastavljeno angažovanje pripadnika 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade na asanaciji terena u Banja Luci, Doboju i Bosanskom Šamcu

28.5.2014

Nakon prvobitnog angažovanja na spašavanju i evakuaciji stanovništva iz poplavljenih područja grada Banja Luke u dane 15. i 16.05.2014. godine nastavljene su aktivnosti 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade na otklanjanju posljedica poplave koja je pogodila nekoliko banjalučkih mjesnih zajednica.

Pripadnici  1. pješadijskog bataljona su u periodu od 19.05. do 23.05.2014. godine učestvovali u asanaciji terena i odvoženju ogromnih količina otpada iz poplavljenih mjesnih zajednica grada Banja Luke. Svakodnevno je bilo angažovano oko 100 pripadnika jedinice sa nekoliko m/v koji su korišteni za odvoz smeća, a podršku su pružali 2 inžinjerijske mašine Ult i 3 kamiona kipera.

Zajedno sa komunalnim službama grada i mnogobrojnim volonterima  posao asanacije i uklanjanja smeća je završen u zadatom roku čime je omogućeno nadležnim službama grada da nastave svoje poslove na otklanjanju posljedica poplava u mjesnim zajednicama Trapisti, Lazarevo (Budžak)  i Derviši.

Od 22.05.2014. godine započelo je angažovanje pripadnika bataljona na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile grad Doboj. Na čišćenju otpada, mulja i ostalim aktivnostima otklanjanja posljedica poplava u gradu Doboju svakodnevno je angažovano 20 pripadnika 1. pješadijskog bataljona.

Od 28.05.2014.godine pripadnici 1.pješadijskog bataljona će biti angažovani na zadacima asanacije terena i otklanjanja posljedica poplava u Bosanskom Šamcu. Zajedno sa  pripadnicima OS BiH iz drugih jedinica bit će angažovano i 80 pripadnika 1. pješadijskog bataljona sa nekoliko m/v i oni će raditi na uklanjanju smeća i mulja, dostavi humanitarne pomoći i ostalim poslovima asanacije terena.

Info-6. pbr