6. Pješadijska brigada

Nastavljeno angažiranje pripadnika 1. pješadijskog bataljona na asanaciji terena u Doboju i Bosanskom Šamcu

4.6.2014

Pripadnici 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade Oružanih Snaga BiH su nastavili aktivnosti na otklanjanju posljedica poplava u gradovima koji su pretrpjeli možda najveće štete, u Doboju i Bosanskom Šamcu.

Od 22.05.2014. godine traje angažiranje pripadnika bataljona na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile grad Doboj. Na čišćenju blata i mulja, odvoženju kabastog otpada i ostalim aktivnostima otklanjanja posljedica poplava, uz ostale pripadnike Oružanih Snaga BiH svakodnevno je angažirano oko 20 pripadnika bataljona, a težište njihovih aktivnosti je na uređenju javnih ustanova kao što su Dom zdravlja, Služba hitne pomoći te zgrade Gradske administracije i obrazovne ustanove.

Od 27.05.2014. godine pripadnici 1. pješadijskog bataljona su angažirani na zadacima asanacije terena i otklanjanja posljedica poplava u Bosanskom Šamcu. Zajedno sa pripadnicima Oružanih Snaga BiH iz drugih jedinica trenutno je angažirano 50 pripadnika bataljona sa nekoliko m/v i oni rade na uklanjanju smeća i mulja, dostavljanju humanitarne pomoći i ostalim poslovima asanacije terena u možda najugroženijoj općini u BiH od posljednjih poplava.

Prioritet je osigurati funkcioniranje javnih službi te je glavni napor usmjeren na čišćenju Doma zdravlja, školskih ustanova i općinskih institucija, a ogroman posao je obavljen i tokom uređenja fabrike namještaja Nova forma. Za svoje angažiranje pripadnici 1. pješadijskog bataljona i Oružane Snage BiH u cijelini dobijaju veliku zahvalnost od civilnih struktura i samog stanovništva Bosanskog Šamca koje ne može samo da se izbori sa prirodnom katastrofom koja ih je zadesila.

Info- 6. pbr