6. Pješadijska brigada

Kontrolno bojevo gađanje pripadnika 1. pješadijske čete na LPO Manjača

26.8.2014

Pripadnici 1. pješadijske čete su, u sklopu priprema za ocjenjivanje NEL-2, 26.08.2014. godine izveli Kontrolno bojevo gađanje na lokalnom poligonu za obuku Manjača.

Ovo gađanje je planirano Godišnjim planom obuke, a izvedeno je u cilju završnih priprema 1. pješadijske čete za ocjenjivanje NEL-2 i za izvođenje Taktičke vježbe sa bojevim gađanjem (LFX) koja je planirana da se izvede 12.09.2014. godine. Gađanje je uspješno izvedeno iz minobacača 60 mm, mitraljeza M2M 12,7mm i ručnog raketnog bacača M80 64mm. Pored pripadnika 1.pč gađanje su izveli i pripadnici 2. pješadijske čete sa dva odjeljenja minobacača 60mm.

Nakon uspješno izvedenog gađanja pripadnici 1. pješadijske čete na čelu sa komandirom kapetanom Malić Draganom nastavljaju sa završnim pripremama za ocjenjivanje NEL-2 koje je kruna cjelokupnog ciklusa obuke ove čete, koja je deklarisana po NATO konceptu operativnih sposobnosti (OCC). Ovaj zadatak obuke i ocjenjivanja 1. pješadijske čete je jedan od težišnih zadataka koje imaju cjelokupne OS BiH na svom putu ka dostizanju standarda potrebnih za ravnopravno učestvovanje u NATO vođenim operacijama.

Gađanje je proteklo bez problema, a ljudstvo je pokazalo vrlo dobru obučenost i uvježbanost u radu sa oruđima što pokazuju i odlični pogoci na postavljene ciljeve, kao i činjenica da je cjelokupni proces pripreme i samog izvođenja gađanja protekao bez vanrednih događaja ili povređivanja ljudstva.

Info 6.pbr