6. Pješadijska brigada

Uspješan završetak NEL-2 - ocjenjivanja deklarisane jedinice

16.9.2014

Pripadnici 1. pješadijske čete iz sastava 1/6. pješadijske brigade su uspješno prošli posljednju kapiju ocjenjivanja dostignutih standarda po konceptu operativne sposobnosti.

Od 08. do 12.09.2014. godine na poligonu Manjača provedeno je ocjenjivanje NEL-2, posljednja provjera jedinice deklarisane po konceptu operativne sposobnosti (Operation capability concept-OCC).

Ovo ocjenjivanje predstavlja krunu trogodišnjeg ciklusa opremanja i obučavanja 1.pješadijske čete na čelu sa kapetanom Draganom Malićem, a postavljeni cilj je bio dostizanje pune kompatibilnosti i operativnosti za učestvovanje u NATO vođenim operacijama. Tim ocjenjivača iz zemalja članica NATO-a, kao i tim posmatrača iz OS BiH i drugih partnerskih zemalja, ocijenili su ovu jedinicu odličnom ocjenom i izrazili pohvale svim pripadnicima na pokazanom znanju, osposobljenosti i motivisanosti tokom svih događaja na ocjenjivanju.

Fokus tokom samog ocjenjivanja je bio na provođenju mirovnih operacija, što je jedan od osnovnih zadataka oružanih snaga. Ocjenjivanje je počelo izdavanjem naređenja za formiranje baze i provođenje operacija podrške miru u fiktivnoj državi. Tokom nekoliko dana jedinica je provjerena u zadacima uspostave baze, uspostave osmatračkih i privremenih kontrolnih tačaka, pratnji humanitarnih konvoja, patroliranja u zoni operacija, borbi protiv pobunjeničkih grupa i nasilnih demonstracija, te u mnogim drugim zadacima koji se postavljaju pred jedinice koje provode operacije podrške miru. Zajedno sa 1.pješadijskom četom provedeno je ocjenjivanje i voda za uništavanje neeksplodiranih i improvizovanih eksplozivnih sredstava iz sastava Brigade taktičke podrške, koji je takođe prošao cijeli trogodišnji ciklus ocjenjivanja i dostigao zadovoljavajući nivo obučenosti.

Najbolju prezentaciju odličnog nivoa obučenosti pripadnici deklarisane jedinice su pokazali na završnoj taktičkoj vježbi sa bojevim gađanjem (Live fire excersize-LFX), 13.09.2014.godine, gdje su bili prisutni generali OS BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, načelnik štaba EUFOR-a Andreas Szucs, dio vojno-diplomatskih predstavnika i veliki broj predstavnika jedinica OS BiH. Na vježbi je demonstrirana borba protiv pobunjeničkih grupa uz izvođenje bojevog gađanja iz minobacača 60 mm, mitraljeza M2M 12,7 mm, te protivoklopnog i pješadijskog naoružanja. Podršku vježbi su pružili helikopteri iz Brigade zrakooplovnih snaga koji su izvodili zadatke izviđanja iz vazduha, vertikalnog transporta i medicinske evakuacije, a prikazani su i događaji kontrole mase i uništavanje improvizovanog eksplozivnog sredstva.

Na kraju vježbe svim pripadnicima 1.pješadijske čete za odličnu ocjenu na ocjenjivanju NEL-2 i za odlično pripremljenu i izvedenu vježbu čestitali su generali Mirko Tepšić, Dragan Vuković i Radovan Ilić, koji su još jednom istakli značaj cjelokupnog ciklusa opremanja i obučavanja jedinica deklarisanih po konceptu operativnih sposobnosti.

Treba imati u vidu da je 6.pbr paralelno sa navedenom aktivnošću uspješno realizovala i vježbu „Dinamičan odgovor 14-6“. Kao kuriozitet treba navesti da se po prvi put radilo na simulacijskom sistemu JCATS i da je zadatak brigade bio planiranje, organizacija i realizacija zadataka u stabilizacijskim operacijama.

Info-6.pbr

6 FOTO GALERIJA