6. Pješadijska brigada

Izviđačka četa 6. pbr na rijeci Vrbas uspješno realizovala Obuku na brzim vodama

18.9.2014

Izviđačka četa 6. pješdijske brigade Oružanih snaga BiH, u saradnji sa rafting klubom „Kanjon“ iz Banja Luke, od 10. do 12.09.2014. godine na rijeci Vrbas realizovala je obuku na brzim vodama.

Tokom teoretskog dijela obuke, direktor kluba „Kanjon“ Aleksandar Pastir, koji je ujedno bio i glavni instruktor na obuci, prisutne je upoznao o dijelovima neophodne opreme za spašavanje, klasifikacijama brzih voda i metodama savlađivanja istih, te metodama izvlačenja davljenika. Nakon teoretskog dijela polaznici obuke su navedene metode i praktično uvježbavali.

Iznoseći svoje impresije nakon provedene obuke, direktor kluba Aleksandar Pastir je istakao:„Rad sa pripadnicima OS BiH mi predstavlja posebno zadovoljstvo, iz prostog razloga što je to organizovan i vrijedan kolektiv, koji je kao i mi sami dao veliki doprinos u spašavanju u minulim poplavama koje su zadesile BiH. Iskreno se nadam daljoj saradnji sa OS BiH“.

Prema riječima komandira Izviđačke čete kapetana Enisa Herića navedena obuka za pripadnike ove jedinice predstavlja nemjerljivo iskustvo, a takođe i čast, posebno iz razloga što je  Aleksandar Pastir jedan od petnaestak aktivnih instruktora na divljim vodama u svijetu. „Naravno, nama nije prvi put da se „susrećemo“ s brzim vodama, ali gledajući iz ove perspektive, jasnija nam je težina i opasnost našeg angažovanja u spašavanju prilikom poplava. Uz stečena znanja i iskustva na ovoj obuci i opremu koju smo imali priliku vidjeti i koristiti, naše eventualno buduće angažovanje u elementarnim nepogodama bilo bi znatno efikasnije, a i manje opasno za naše ljudstvo. Stoga, nadam se da je ovo tek početak saradnje s klubom „Kanjon“ koja je veliki benefit za nas, a i Oružane snage BiH u cjelini“, rekao je kapetan Herić.

Info 6. pbr