6. Pješadijska brigada

Stručno-specijalistička obuka XIV klase vojnika

2.10.2014

U 1. pješadijskom bataljonu 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH provodi se stručno-specijalistička obuka novoprimljenih vojnika. Nakon osnovne vojničke obuke, koju završe u Centru za osnovnu obuku u Pazariću, ova obuka predstavlja potrebnu nadogradnju njihove obučenosti da bi mogli efikasno i profesionalno da izvršavaju dužnosti na koje su postavljeni.

Stručno-specijalistička obuka posljednje, XIV klase novoprimljenih vojnika, realizovana je od početka mjeseca augusta i nastavljena tokom mjeseca septembra ove godine. Obuka je planirana i realizovana prema Programu specijalističke obuke koji je izradila Komanda 6.pbr, a istu je pohađalo i uspješno završilo ukupno 52 vojnika, od čega je sedam vojnika ženskog pola.

Obuka je realizovana u dvije faze. U prvoj fazi provedena je zajednička obuka sa svih 52 vojnika i ona je realizovana od strane starješina 1.pb u trajanju od tri sedmice.

U drugoj fazi koja je trajala četiri sedmice izvođena je obuka vojnika po funkcionalnim specijalnostima gdje su detaljno obučavani za dužnosti na koje će biti postavljeni u jedinici.

Obuka vojnika izviđačke specijalnosti realizovana je u izviđačkoj četi 6.pbr, a obuka vojnika za rad na minobacačima 60mm i 120mm u Bijeljini. Obuka vezista izvedena je na Palama, te obuka vozača u Butilama, dok je obuka za pješadijske specijalnosti na koje će biti postavljena većina vojnika realizovana u 1.pb.

Vojnici XIV klase su svoju vrlo dobru obučenost pokazali na kvalifikacijskim gađanjima, provjeri fizičkih sposobnosti, zatim tokom vršenja stražarske službe, što je također dio ove obuke, te na testu provjere znanja gdje su pokazali da su spremni da profesionalno obavljaju dužnosti na koje su postavljeni po završetku stručno-specijalističke obuke u 1. pješadijskom bataljonu 6. pbr.

Info-6.pbr