6. Pješadijska brigada

Obilazak Nacionalnog parka „Kozara“ od strane pripadnika 1. pješadijskog bataljona

29.10.2014

Pripadnici Komande 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH, uz prisustvo komandira četa i vodova, 21.10.2014. godine u sklopu redovne planske aktivnosti marševanja starješina na 10 kilometara, obišli su Nacionalni park „Kozara“ i spomen područje žrtvama iz Drugog svjetskog rata na Mrakovici.

U okviru planirane aktivnosti marševanja oko 40 pripadnika 1. pješadijskog bataljona je posjetilo spomenik borcima iz Drugog svjetskog rata koji su izgubili živote tokom neprijateljske ofanzive na slobodnu teritoriju Kozare u ljeto 1942. godine. Spomenik se nalazi na lokalitetu Mrakovica, na jednom od najviših vrhova planine Kozara koja je proglašena za jedan od nacionalnih parkova u BiH. U okviru spomen područja nalazi se i muzej koji je posvećen stradanju naroda potkozarskog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Nakon obilaska spomenika i muzeja, za pripadnike bataljona upravnik muzeja je održao historijski čas gdje je ukratko opisao dešavanja na ovom području u to vrijeme i svim prisutnima predočio koje žrtve je podnio narod ovog kraja tokom Drugog svjetskog rata. Historijski čas bio je posebno zanimljiv pripadnicima bataljona koji do sada nisu posjetili ovo područje i nisu znali dovoljno o dešavanjima tokom neprijateljske ofanzive na Kozari 1942. godine.

Nakon obilaska spomen područja pripadnici bataljona su šumskim stazama Kozare otišli do planinarskog doma, koji je u vlasništvu Planinarskog društva „Kotlovača“, gdje je priređen zajednički ručak za učesnike marševanja i prisutne članove društva sa kojima pripadnici 1. pješadijskog bataljona imaju stalnu saradnju.

Info-6.pbr