6. Pješadijska brigada

Obilježavanje Dana Oružanih snaga BiH u Šamcu

7.11.2014

Na osnovu Plana angažovanja komandi i jedinica 6. pješadijske brigade OS BiH pripadnici 1. pješadijskog bataljona 06.11.2014. godine organizovali su obilježavanje Dana OS BiH u općini Šamac.

Općina Šamac je jedno od područja koje je najviše stradalo u majskim poplavama u BiH, te jedno od područja gdje su pripadnici 1. pješadijskog bataljona učestvovali u spašavanju ljudi i dobara tokom poplava, kao i u asanaciji terena i otklanjanju posljedica poplava.

Aktivnosti u općini Šamac koje su organizovane u saradnji sa lokalnom zajednicom bile su turnir u malom fudbalu i prezentacija operativnih sposobnosti. Na turniru u malom fudbalu pored ekipe 1. pješadijskog bataljona učestvovale su ekipe policijske stanice i vatrogasne jedinice Šamac, te ekipa Srednjoškolskog centra Nikola Tesla“ i Osnovne škole.

Prezentacija operativnih sposobnosti civilnom stanovništvu izvedena je kroz organizaciju taktičko-tehničkog zbora, gdje su pripadnici bataljona i brigade Taktičke podrške prezentovali opremu i naoružanje. Pripadnici bataljona vojne policije su izveli pokaznu vježbu spašavanja štićene ličnosti. Pored toga pripadnici Počasne jedinice i Vojnog orkestra su demonstrirali neke od strojevih radnji i muzičke numere.

Nakon toga u restoranu fabrike namještaja Nova forma u Šamcu organizovan je zajednički ručak gdje je poslužen vojnički pasulj za sve učesnike aktivnosti.

Ovom prilikom uručene su diplome najboljim učesnicima turnira u malom fudbalu i prigodne zahvalnice civilnim strukturama općine Šamac koje su zajedno sa 1. pješadijskim bataljonom učestvovale u obilježavanju Dana OS BiH u ovoj lokalnoj zajednici.

Info-6.pbr