6. Pješadijska brigada

Zajednička obuka pripadnika 1.pješadijskog bataljona i EUFOR-a

12.12.2014

U kasarni „Žarko Zgonjanin” u Prijedoru, od 08. do 11.12.2014. godine pripadnici 2.pješadijske čete 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade OS BiH izveli su zajedničku obuku sa pripadnicima EUFOR, koja je planirana Godišnjim planom obuke.

Na obuci je učestvovala jedinica jačine voda iz Austrije, koja se nalazi u sastavu kontingenta EUFOR-a, i dva pješadijska voda iz sastava 1.pješadijskog bataljona. Zajednička obuka je izuzetno važna iz razloga što su pripadnici 1.pješadijskog bataljona pokazali obučenost i spremnost da zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja ravnopravno učestvuju u obuci i drugim zadacima koji se postavljaju pred pripadnike OS BiH. Tokom obuke realizirane su teme koje se odnose na izvođenje zadataka u operacijama podrške miru u multinacionalnim jedinicama.  Akcenat je bio na temama uspostave baze, stalne i privremene kontrolne tačke, kontrola područja, kontrola mase i ostale teme koje se tiču rada jedinica u operacijama podrške miru.

Tokom obuke pripadnici 2.pb i austrijski vojnici formirali su mješovita odjeljenja, što se pokazalo veoma korisnim i zanimljivim. Takođe, pripadnici 2.pješadijske čete na čelu sa komandirom čete kapetanom Pilipom Končarom su kroz izvođenje zajedničke obuke pokazali veliku motivisanost za izvršenje dodijeljenih zadataka i zajedničko djelovanje u multinacionalnim jedinicama.

Nakon završene obuke pripadnici EUFOR-a su se zahvalili pripadnicima 2.pješadijske čete na korektnom i profesionalnom odnosu tokom izvođenja obuke, a posebno na gostoprimstvu i smještaju u objektima na lokaciji kasarne u Prijedoru.

Info 6.pbr