6. Pješadijska brigada

Zajednička obuka pripadnika 1. pješadijskog bataljona sa pripadnicima EUFOR-a

24.2.2015

U periodu od 16. do 20.02.2015. godine u kasarni “Žarko Zgonjanin“ - Prijedor pripadnici 2. pč iz sastava 1. pb su izveli zajedničku obuku sa pripadnicima EUFOR-a koja je planirana Godišnjim planom rada za 2015. godinu.

Zajednička obuka je izuzetno važna iz razloga što su pripadnici 1. pb pokazali obučenost i spremnost da zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja ravnopravno učestvuju u obuci i drugim zadacima koji se postavljaju pred pripadnike OS BiH u današnje vrijeme. Tokom izvođenja obuke realizovane su teme koje se odnose na izvođenje zadataka u operacijama podrške miru u multinacionalnim jedinicama sa akcentom na zaštiti snaga, kontroli mase, te rad na kontrolnim tačkama.

Obuku su posjetili i Zamjenik načelnika štaba EUFOR-a sa načelnikom S-3, kao i savjetnički tim iz 6. pbr-poljski kontigent.

Komandant 6. pbr, brigadni general Radovan Ilić je prilikom obilaska odao priznanje svim učesnicima vježbe i izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom saradnje sa pripadnicima EUFOR-a, te iskoristio priliku da sa njihovim predstavnicima razgovara o planovima za obuke za naredni period.  

Pripadnici 2. pč su kroz izvođenje zajedničke obuke pokazali vrlo dobru osposobljenost i veliku motivisanost za izvršenje svih dodijeljenih zadataka i zajedničko djelovanje u multinacionalnim jedinicama pri eventualnom učešću u misijama podrške miru. Prikazali su odlično poznavanje i primjenu propisanih procedura tokom različitih događaja koji su se dešavali po scenariju izvođenja zajedničke obuke.

Info 6.pbr