6. Pješadijska brigada

Situacijska vježba (STX) u Artiljerijskom bataljonu 6.pbr OS BiH ,,Artiljerijska baterija u podršci jedinica u borbi“

4.3.2015

U skladu sa Kvartalnim smjernicama za obuku Artiljerijskog bataljona za I kvartal 2015. godine, pripadnici 1.hab 122 mm, realizovali su 19.02.2015. godine, situacijsku vježbu (STX) na temu: ,,Artiljerijska baterija u podršci jedinica u borbi“, na poligonu za obuku kasarne ,,Vojvoda Radomir Putnik“-Doboj.

Primarni cilj vježbe je bio procjena obučenosti personala u radnjama i postupcima prilikom izvršenja vatrene misje u podršci jedinica u borbi. 

Na vježbi su prikazane sljedeće radnje i postupci:

- upoznavanje sa zadatkom, te radnje i postupci personala u očekujućem rejonu (OR);

- radnje i postupci izvidnice vatrenog položaja (VP),  prilikom odabira istog;

- posjedanje i osiguranje vatrenog položaja H-122 mm D30;

- radnje po posjedanju vatrenog položaja i izvršenje vatrene misije;

- radnje i postupci personala (posluge art.oruđa) u slučaju napada pješadije na vatreni položaj, a posebno u slučaju artiljerijskog napada (kontrabatiranje);

- postupak izvlačenja povrijeđenog (ranjenog) i evakuacija istog za vrijeme izvršenja zadatka.   

Kompletan scenario vježbe je kvalitetno pripremljen, uvježban i adekvatno prikazan uz detaljno objašnjenje komandira 1.hab 122 mm, kapetana Aleksandra Đuranovića.

Učesnici vježbe su pokazali visok nivo obučenosti i osposobljenosti u taktičkim radnjama i postupcima prilikom izvršenja vatrenih misija sa H-122 mm D-30, a posebno su bile naglašene mjere sigurnosti u radu, što je istakao komandant Artiljerijskog bataljona pukovnik Dejan Pejičić.

Info-6.pbr