6. Pješadijska brigada

Pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju na vježbi „Saber Junction 15“ u SR Njemačkoj

21.4.2015

„Saber Junction 15“, vježba odlučujućih operacija na nivou puka, realizuje se u periodu od 12. marta do 30. aprila 2015. godine u SR Njemačkoj, na kojoj svi kontigenti partnerskih zemalja, među kojima i pripadnici Oružanih snaga BiH, provode unificirane kopnene operacije (ULO) protiv kompleksnih prijetnji.

Na vježbi aktivno učestvuje 17 zemalja: Albanija, Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Turska, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Saber Junction 15 je vježba odlučujućih operacija na nivou puka na kojoj se 2CR (2. regimenta OS SAD) i multinacionalne jedinice obučavaju za unificirano provođenje kopnenih operacija i rad sa partnerskim nacijama na poligonima za obuku Hohenfels, Grafenwoehr OAR-Sjever (OAR-N) i OAR-Jug (OAR-S). 

Naša jedinica 1/1/1/6. pješadijske brigade na vježbi učestvuje od 03.04.2015. godine i obučava se u sastavu 1. skvadrona/ 2. regimente OS SAD.

Dana 15.04.2015. godine organizovan je Dan za posjete visokih zvanica, te je na poziv general pukovnika Hodgesa, komandanta Američkih snaga za Evropu, ovoj aktivnosti prisustvovao i komandant 6. pbr brigadni general Radovan Ilić.

General Ilić je, pored prisustva ovoj aktivnosti, iskoristio priliku i obišao naše pripadnike jedinice na terenu, te stekao uvid u visok moral i spremnost naših vojnika za izvršenje svih postavljenih zadataka tokom ove vježbe.

Takođe, general Ilić je izrazio zadovoljstvo sa načinom organizacije rada jedinice u terenskim uslovima, kao i njihovom potpunom integracijom u multinacionalne snage.

Pored generala Ilića, pohvale za rad jedinice su upućene i od strane general pukovnika Hodgesa, koji je tokom izvođenja ЅTX vježbe nekoliko puta naglasio ulogu naše jedinice, njihovu potpunu integriranost u okviru čete i skvadrona Oružanih snaga  SAD-a, kao i funkcioniranje sistema veza između naših i američkih snaga.

Info-6.pbr