6. Pješadijska brigada

Posjeta delegacije 6. pješadijske brigade OS BiH 72. brigadi Vojske Slovenije

8.10.2015

Delegacija 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, koju je predvodio načelnik štaba pukovnik Slaven Blavicki, od 06. do 07.10.2015. godine, boravila je u posjeti 72. brigadi Vojske Slovenije u Mariboru.

U delegaciji je bio i pomoćnik načelnika štaba za obavještajno-sigurnosne poslove 6. pbr pukovnik Muhidin Džambić. 

Tom prilikom, komandant 72. brigade Vojske Republike Slovenije general Franc Koračin upoznao je delegaciju 6. pbr sa misijom, organizacijom i strukturom, te opremom, naoružanjem i najznačajnijim aktivnostima brigade.

Obje strane su predstavile eventualne mogućnosti i načine buduće vojne saradnje, radi razmjene iskustava i naučenih lekcija.   

Također, komandant 72. brigade, general Koračin, upoznao je delegaciju 6. pbr sa iskustvima svoje brigade u postizanju NATO standarda i pripremama jedinica za operacije podrške miru u kojima učestvuje Vojska Republike Slovenije.

U okviru posjete, delegacija 6. pbr obišla je Centar vojnih škola, Vojni muzej i biblioteku u kasarni u Mariboru. Osim toga, posjetila je i rodovski bataljon 72. brigade Vojske Slovenije, koji je smješten u kasarni u Murskoj Soboti, gdje je upoznata sa organizacijom, vojnom opremom i sredstvima kojima raspolaže ovaj bataljon.

Info- 6.pbr

6 FOTO GALERIJA