6. Pješadijska brigada

Dan otvorenih vrata u kasarni „Kozara“

10.5.2016

U sklopu ovogodišnjeg programa obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, u utorak 10. maja 2016. godine u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, održana je manifestacija „Dan otvorenih vrata“. Manifestaciju su posjetili učenici osnovnih i srednjih škola banjalučke regije, te studenti Univerziteta u Banjaluci.

Manifestacija je započela prikazom djela naoružanja i vojne opreme trenutno na upotrebi u OS BiH, a koje je za ovu priliku posjetiocima demonstrirala 6. pješadijska brigada OS BiH i Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH (pješadijsko naoružanje, deminerska oprema, helikopter MI-8 i Gazela i dr). U nastavku manifestacije posjetioci su obišli Muzej i Spomen sobu Vojske Republike Srpske, u Klubu VRS prikazan im je dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“, te u nastavku programa komandant puka uručio je simbolična priznanja učenicima osnovnih škola, za najbolje likovne i literarne radove na temu „Vojska Republike Srpske“.

Na kraju manifestacije, komandant puka brigadir Nedeljko Kopuz zahvalio se učenicima i studentima na posjeti i izrazio uvjerenje da će se posjete i obilasci sadržaja  3. pješadijskog (Republika Srpska) puka intenzivirati u narednom periodu, a sve u cilju očuvanja i njegovanja tradicije što je suština postojanja ove jedinice u OS BiH.

Također, u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, istog dana je izvršena i priprema vojničkog pasulja koji su pripadnici 3. pješadijskog (RS) puka podjelili kao „Obrok ljubavi“ korisnicima Javne kuhinje, Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka. Ostvarenom saradnjom s predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Vlade RS i Gradske organizacije Crvenog krsta, po prvi put je „Obrok ljubavi“ pripremljen i podjeljen za 450 korisnika na opće zadovoljstvo svih.