6. Pješadijska brigada

Uručenje zahvalnica za dobrovljne davaoce krvi

27.1.2017

Komanda 6.pbr organizovala je 23.01.2017.godine podjelu zahvalnica za pripadnike 6.pbr koji su se istakli u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Komandant brigade, brigadni general Radovan Ilić, istakao je značaj dobrovoljnog davanja krvi kao dokaza svjesnosti koliko pripadnici ove jedinice pomažu u civilnim strukturama u obezbjeđivanju ove dragocjene tečnosti.

U kratkoj analizi kap dr Zoran Marković je naveo da je od osnivanja 6.pbr do danas, a poslije sklopljenih Ugovora između MO BiH i entitetskih Zavoda za transfuzijsku medicinu, pokrenula više redovnih akcije dobrovoljnog davanja krvi (DDK). Od prve organizovane u junu 2007.godine, imali smo 30 (trideset) akcija DDK (svake godine po dvije redovne, ostalo vanredne i po pozivu). Tokom akcija 6.pbr, kojoj se pridružuju i pripadnici jedinica sa lokacije kasarne ''Kozara'': 6.blp, Komanda za upravljanje personalom, Centar za učenje stranih jezika, KP OS BiH, d.č. br TP (ranije), darovano je 1358 doza krvi. Pripadnici 6.pbr se na akcije DDK odazivaju i van redovnih akcija, po pozivu ili apelu koji upute: Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske u Banja Luci, Služba za transfuziju krvi Kantonalne bolnice ''dr Irfan Ljubijankić'' u Bihaću, Služba za transfuziju krvi bolnice ''Sveti apostol Luka'' u Doboj i u Petrovu, Služba za transfuziju krvi bolnica u Orašju i Prijedoru, a zbog trenutnih potreba i iscrpljenih zaliha krvi. Na svakoj akciji DDK javljaju se, pored višestrukih i pripadnici brigade koji krv daruju prvi put. U 2016.godini 6.pbr je imala dvije redovne i jednu vanrednu akciju DDK (166 lica darovalo 195 doza krvi).

Mi kao pripadnici OS BiH smo, zbog same prirode posla i mogućnosti masovnog i masivnog povređivanja, jedni od većih potencijalnih primaoca krvi, te stoga imamo i posebnu odgovornost i dužnost za ovakva djela.

Info 6.pbr

5 FOTO GALERIJA