6. Pješadijska brigada

Obuka 18. generacije novoprimljenih vojnika

22.2.2017

U periodu od 16. januara do 17. februara 2017. godine realizovana je specijalistička obuka 18. generacije novoprimljenih vojnika raspoređenih u 1. pješadijskom bataljonu 6. pješadijske brigade u kasarni Kozara, na LPO „Manjača“, te na lokacijama koje osigurava 1. pješadijski bataljon.

Od 51 pripadnika 18. generacije novoprimljenih vojnika, 37 se nalazi na obuci u 1. pješadijskom bataljonu, a 14 su bili na obuci po specijalnostima (pripadnici Voda MB 120 mm, PO voda, Izviđačkog voda i Odjela veze) u drugim jedinicama OS BiH. Na navedenoj obuci izvršeno je obučavanje pripadnika ove generacije vojnika, shodno formacijskim dužnostima na koje su postavljeni. Pripadnici 18. generacije novoprimljenih vojnika su na obuci pokazali visok stepen zalaganja i profesionalizma, od čega posebno treba izdvojiti Test provjere fizičke sposobnosti na kojoj su postigli izuzetne rezultate. U zadnjem dijelu stručno-specijalističke obuke realizovano je bojevo kvalifikacijsko gađanje sa ličnim naoružanjem, nakon čega su vojnici upućeni na fizičko osiguranje objekata na lokacije osiguranja 1.pb.

U okviru  pomenute obuke realizovano je marševanje i obilazak spomen područja Donja Gradina.

Nakon završene specijalističke obuke pripadnici 18. generacije novoprimljenih vojnika će biti upućeni u svoje matične vodove na obavljanje svojih formacijskih dužnosti.

Info-6. pbr