6. Pješadijska brigada

Priprema jedinice 6.pbr na međunarodnoj vojnoj vježbi „SWIFT RESPONSE 17“ u Njemačkoj

25.9.2017

Komanda i jedinice 1/6.pbr su nosioci pripreme jedinice jačine 75 pripadnika iz sastava 6.pbr koja će učestvovati na međunarodnoj vježbi na poligonu Hohenfels u Njemačkoj.

Navedena jedinica je okupljena 04.09.2017.godine i provodi kolektivnu obuku i ostale pripreme za učešće u navedenoj vježbi koja će se održati od 29.09. do 20.10.2017.godine. Naši pripadnici će na pomenutoj vježbi biti u ulozi OPFOR snaga, a ljudstvo za sastav su obezbjedili 1. i 2.pješadijski bataljon i izviđačka četa iz sastava 6.pbr. Dana 11.09.2017. godine smotru pripremljenosti  jedinice za vježbu je izvršio komandant 6.pbr brigadni general Radovan Ilić.

Cilj svih priprema za upućivanje na vježbu je da ova jedinica unaprijedi svoju interperabilnost sa vojskama partnerskih zemalja i razumijevanje kako se organizuje i izvode međunarodne vojne vježbe.

Pored toga višestruka je korist za naše pripadnike od učešća na međunarodnim vojnim vježbama.

Sve aktuelne taktike, tehnike i procedure koje se primjenjuju na ovakvim vježbama će biti praktično prorađene te će naši pripadnici biti bolje obučeni i za misije podrške miru.

Ovo neće biti prvo učešće u međunarodnim vježbama i očekivanja svih uključenih u proces obuke i priprema ove jedinice su da će i ovaj put pripadnici 6.pbr dostojno prezentovati OS BiH, i pokazati da mogu biti ravnopravni sa drugim vojskama u izvođenju različitih vježbi i ostalih zadataka.

Info 6.pbr