Operativna komanda

Učešće pripadnika Operativne komande OS BiH na vježbi SOFEX B-9 2014

6.11.2014

U periodu od 18. do 26.10.2014. godine pripadnici Komande OK OS BiH, major Jasmin Hodžić i poručnik Damir Lekić, učestvovali su u međunarodnoj vježbi „Specijalne snage zemalja Balkana B-9“ koja je održana u bazi Daniš Karabelen u Ankari, u Republici Turskoj.

Svoj doprinos realizaciji vježbe dalo je ukupno 132 pripadnika oružanih snaga iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

Cilj vježbe je bio doprinos specijalnih snaga zajedničkom djelovanju i odgovoru na krizne situacije u okviru mirovnih operacija u promjenljivom sigurnosnom okruženju. U toku realizacije vježbe dva pripadnika OK OS BiH su bili angažovani u sastavu grupe za planiranje misije u štabu vježbe.


Dosadašnja realizacija vježbe SOFEX B-9 pokazala je odlične rezultate po pitanju razmjene iskustva u obuci snaga za izvršenje protivterorističke borbe. Ovim je nastavljen kontinuitet učešća OS BiH u vježbi, koja je prvi put održana 2012. godine u Makedoniji, 2013. godine domaćin vježbe je bila Srbija, dok će se 2015. godine vježba SOFEX B-9 održati u Grčkoj.

Info-OK