Operativna komanda

Održana Inicijalna planska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-4“

21.11.2014

Inicijalna planska konferencija za vježbu „Dinamičan odgovor 15-4“, održana je 20.11.2014. godine u kasarni „Rajlovac-OS BiH“, u Sarajevu. Primarna jedinica u vježbi „Dinamičan odgovor 15-4“, koja će se realizovati u maju 2015. godine, je 4. pješadijska brigada sa elementima borbene i logističke podrške drugih jedinica OS BiH.

Konferenciju je otvorio brigadir Ahmić Mirsad (oficir za provođenje vježbe-OCE) dajući osnovne smjernice za planiranje vježbe uz naglašavanje značaja daljeg razvoja operativnih sposobnosti jedinica OK OS BiH.

Cilj konferencije, razvijanje inicijalnog plana vježbe (EXPLAN) i utvrđivanje zadataka u pripremnom dijelu vježbe je u potpunosti ispunjen. Učesnici konferencije su usaglasili naredne aktivnosti do sljedećeg planskog sastanka Glavne planske konferencije koja će biti realizovana 22.01.2015. godine u kasarni „Božan Šimović“, u Čapljini.

Vježba „Dinamičan odgovor 15-4“ ima za cilj provjeru i unapređenje sposobnosti komande 4. pbr i komandi bataljona 4. pbr, da u realnom vremenu planiraju i realizuju operacije stabilnosti i operacije podrške civilnom stanovništvu. Koncept vježbi OS BiH „Dinamičan odgovor“, započet je u 2012. godini upravo sa 4. pbr, koja je bila primarna jedinica u tadašnjoj vježbi „Dinamičan odgovor 12-4“.

Info- OK OSBiH