Operativna komanda

Održana Analiza obuke OK OS BiH za 2014. godinu

26.12.2014

Analiza obuke Operativne komande OS BiH za 2014. godinu, održana je 23.12.2014. godine u kasarni „Rajlovac-OS BiH“ u Sarajevu.

Godišnju analizu obuke je otvorio komandant OK OS BiH general major Dragan Vuković. Analizi su prisustvovali: zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadir Mirsad Ahmić sa dijelom komande OK OS BiH, komandanti brigada sa predstavnicima svojih komandi, predstavnici ZŠ OS BiH, KP OS BiH i EUFOR-a.

Učesnici analize su kroz svoja izlaganja težišno prezentirali dostignuti stepen osposobljenosti komandi i jedinica OK OS BiH za učešće u operacijama podrške miru (OPM) i za provođenje operacija u zemlji u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.


Komandant OK OS BiH je istakao da je osposobljenost komandi i jedinica OK OS BiH za planiranje i realizaciju operacija podrške miru i operacija podrške civilnim strukturama vlasti podignuta na znatno viši nivo, te izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima obuke u 2014. godini.

U završnom dijelu analize prezentovani su prioriteti obuke u 2015. godini, iz kojih je evidentno da će podizanje osposobljenosti komandi i jedinica OK OS BiH za učestvovanje u OPM i izvođenje operacije u zemlji, u skladu za Zakonom o odbrani BiH, biti glavni cilj obučavanja u OK OS BiH u 2015. godini.

Info-OK OS BiH