Operativna komanda

Intenzivna civilno-vojna saradnja OK OS BiH tokom 2016. godine

20.12.2016

U toku 2016. godine, ispunjavajući svoje zakonski propisane obaveze, angažiranjem svojih pripadnika i ustupanjem materijalno-tehničkih sredstava, jedinice Operativne komande OS BiH su podržale 360 različite aktivnosti civilnih struktura.

Tokom 2016. godine, Odjel za civilno-vojnu saradnju OK OS BiH je primio 372 zahtjeva trećih lica za angažiranje pripadnika OS BiH i ustupanje resursa OS BiH od kojih je realizirano 360 zahtjeva, dok je na 12 odgovoreno negativno zbog nemogućnosti podržavanja traženih aktivnosti. Najveći broj zahtjeva (277) odnosio se na angažiranje pripadnika OS BiH, tokom čega je na raznim aktivnostima ukupno angažirano 448 pripadnika iz sastava jedinica OK OS BiH. Od ostalih aktivnosti izdvajaju se angažiranje jedinice za odavanje počasti (142), vojnog orkestra (66), kuhinje sa osobljem za pripremanje hrane (59), zahtjevi za helikopterskom medicinskom evakuacijom (4) i dr.

Kroz 64 realizirana zahtjeva trećih lica za korištenje prostora i terena OS BiH, jedinice OK OS BiH su podržale različite kulturne i sportske manifestacije kroz ustupanje sportskih terena, objekata za smještaj ljudstva, skladišnog prostora i slično. U kasarnama jedinica OK OS BiH je tokom 2016. godine noćilo preko 2 000 lica, učesnika sportskih takmičenja i kulturnih manifestacija.

Komande i jedinice Operativne komande OS BiH nastavit će i u 2017. godini da razvijaju civilno-vojnu saradnju u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima. Razvijanje odnosa sa lokalnom zajednicom, kroz aktivnosti civilno-vojne saradnje, su važan segment za uspješno izvršavanje misija jedinica OS BiH.

Info-OK OS BiH