Brigada taktičke podrške

Završetak realizacije „Osnovnog EOD kursa“

8.4.2011

Praktičnim dijelom izvođenja obuke masovnih uništenja NUS-a polaznici „Osnovnog EOD kursa“ su dana 31.03.2011 godine završili sa realizacijom specijalističke obuke koja je izvođena na poligonu „Odlučna barbara“-Glamoč.

Praktičnim dijelom izvođenja obuke masovnih uništenja NUS-a polaznici „Osnovnog EOD kursa“ su dana 31.03.2011 godine završili sa realizacijom specijalističke obuke koja je izvođena na poligonu „Odlučna barbara“-Glamoč.
Tokom obuke polaznici „Osnovnog EOD kursa“ su upoznati sa oznakama municije, opštim podacima o eksplozivu, upaljačima i njihovoj funkciji, osnovama uništenja NUS-a mjerama sigurnosti kao i sa realizacijom izvršenja praktičnih vježbi masovnog uništenja NUS-a.

Od 19 polaznika obuke kroz kvalifikaciske kapije na kojima se ocjenjivalo stečeno znanje, 9 polaznika je uspješno zadovoljilo zadate standarde i njima su 01.04.2011 godine dodjeljeni cetifikati tehničara za uništenje NUS-a. Komandant Deminerskog bataljona je na ceremoniji podjele cetifikata pohvalio naistaknutije pojedince tokom realizacije obuke koji su predloženi za stimulativne mjere od strane K-de bTP a to su:
• Polaznik kursa vodnik Samir Mahmutović
• Instruktor stručno-specijalističke obuke st. vod. I kl. Sead Jonuz
Ovo je bio treći po redu „Osnovni EOD kurs“ koji se realizovao u Deminerskom bataljonu i koji su izveli instruktori iz sastava čete za NUS. Instruktori za izvođenje specijalističke obuke za uništenje NUS-a, na čelu sa IO čete za NUS poručnikom Mirsadom Alajbegovićem, su iskusni instruktori koji su završili određene kurseve za uništavanje NUS-a u zemlji i inostranstvu, a posjeduju i međunarodno iskustvo stečeno u mirovnoj operaciji „Iračka sloboda“ u Iraku .

Obuku je uspješno završila i jedna pripadnice iz sastava čete za NUS tako da sada u sastavu čete za NUS dvije žene imaju potreban cetifikat za uništenje NUS-a, a ukupan broj cetificiranih tehničara za uništavanje NUS-a iznosi osamdeset četiri pripadnika koji su raspoređeni na odgovarajuća formaciska mjesta čete za NUS.

Realizacija „Osnovnog deminerskog kursa“ i podjela certifikata

U kasarni Rajlovac, 01.04.2011 godine, za polaznike Osnovnog deminerskog kursa izvršena je podjela cetifikata za 14 polaznika.
Na osnovni deminerski kurs u Odjeljenju za obuku izvršen je prijem šesnaest polaznika, od čega iz sastava deminerskog bataljona osam polaznika, dok su ostali polaznici kursa iz sastava drugih jedinica OS BiH koji su u provedenom anketiranju izrazili želju za pristup deminerskim jedinicama.
Realizaciju kursa izvršili su instruktori iz sastava Odjenjenja za obuku deminerskog bataljona u periodu od 07.03 do 01.04.2011 godine u kasarni „Rajlovac“.
Nakon završene stručno-specijalističke obuke uspješni polaznici će pristupiti izvođenju stručno-specijalističke obuke koja će se realizovati u kasarni „A.Lj-Šutak“ - Bugojno.
Obuku će izvesti tim starješina iz sastava Deminerskog bataljona koji će u realističnom okruženju izvršiti obuku polaznika kursa otvarajući „lažno deminersko radilište“ pridržavajući se propisanih standarda za operacije humanitarnog deminiranja.
Nakon završene obuke usljedit će uključivaje vojnika u deminerska odjeljenja i postepeno uvođenje u rad koje bi se odvijalo pod pojačanim nadzorom od strane komandira odjeljenja s ciljem sticanja iskustva za samostalno izvođenje deminerskih zadataka.

Odjel za civilno – vojnu saradnju Komande brTP