Brigada taktičke podrške

Seminar za prve podoficire brTP

15.4.2011

Na vojnoj lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“ je 05.04.2011. godine održan cjelodnevni seminar za prve podoficire četa i samostalnih vodova iz sastava brTP.

Na vojnoj lokaciji kasarne „Rajlovac OS BiH“ je 05.04.2011. godine održan cjelodnevni seminar za prve podoficire četa i samostalnih vodova iz sastava brTP. Organizator i nosilac aktivnosti ovog seminara bio je Glavni narednik brTP zastavnik I klase Emin Dervišević.
Kroz seminar su obrađeni sadržaji koji se odnose na mjesto, ulogu, dužnosti i odgovornosti prvih podoficira. Tokom realizacije ovog seminara razmjenjene su informacije i iskustva o problemima sa kojom se suočavaju prvi podoficiri u svom svakodnevnom radu. Kroz upoznavanje sa historijom i tradicijom prvih podoficira četa iz drugih armija napravljeno je poređenje sa praksom i stanjem u OS BiH te su na osnovu toga definisane oblasti koje treba poboljšati u vlastitoj praksi, a sve sa ciljem unaprjeđenja mjesta i uloge podoficira u brTP.

Tokom seminara obrađena je i jedna vrlo značajna tema, koja po riječima glavnog narednika brTP treba postati sastavni dio obuke svih pripadnika brTP, a to je „Jednakopravnost spolova u BiH i prevencijа seksualnog uznemiravanja u službi“. Prezentovana je važeća zakonska regulativa u BiH koja definiše ovu oblast, Zakon o jednakopravnosti spolova u BiH, i stavljena je u kontekst obaveza pripadnika brTP kao norma i standard profesionalizma, što na kraju definiše i Kodeks ponašanja pripadnika OS BiH.

Seminar za prve podoficire četa imaće svoj kontinuitet i u narednom periodu. Prvi podoficiri će tako kroz timski rad, kroz nova znanja i vještine prakticirati oblasti rada sa ljudima, proces analize i rješavanja problema, te unaprjeđenja planiranja i izvođenja individualne obuke u uslovima u kojima žive i rade naše jedinice.

Odjeljenje za civilno – vojnu saradnju Komande brTP