Brigada taktičke podrške

Posjeta Načelnika ZVP GK EUFOR-a deminerskom radilištu “Bugar Čerkezovac” i poligonu “Odlučna Barbara”

19.4.2011

Načelnik Zajedničkih vojnih poslova GK EUFOR-a brigadir Klaus Janiscek obišao je 11.04.2011.godine deminersko radilište “Bugar Čerkezovac” u Bihaću.

Načelnik Zajedničkih vojnih poslova GK EUFOR-a brigadir Klaus Janiscek obišao je 11.04.2011.godine deminersko radilište “Bugar Čerkezovac” u Bihaću. Nakon prihvata delegacije na deminerskom radilištu i kraće orijentacije komandir deminerskog voda poručnik Ejub Mehić nastavio je sa izlaganjem informativnog brifinga o projektu “Bugar Čerkezovac” gdje je u kratkim crtama iznio realizaciju plana iz 2010.godine i planove realizacije za 2011.godinu. Na ovom deminerskom radilištu trenutno radi samo jedan deminerski tim, a planom je predviđeno da se očisti 489.838 m2.
Brigadir Klaus Janiscek se zahvalio poručniku Mehiću na dobro pripremljenom brifingu i posebno pohvalio, i kao razlog dolaska baš na ovo deminersko radilište, naveo učinak ovog deminerskog voda u 2010. godini koji iznosi 32% predate deminirane površine krajnjem korisniku od ukupnog učinka deminerskog bataljona za navedeni period. Svim deminerima je poželeo sreću i uspjeh u daljem radu, da i ubuduće postižu još bolje rezultate kako bi što više kvadratnih kilometara očišćenog prostora predali civilnim vlastima.
Slijedećeg dana načelnik Zajedničkih vojnih poslova GK EUFOR-a brigadir Klaus Janiscek je posjetio i poligon “Odlučna Barbara” u Glamoču. Nakon prihvata delegacije na osmatračnici poligona “Odlučna Barbara” komandir čete za NUS kapetan Draže Guto je izvršio geografsku i topografsku orijentaciju te je nastavio sa izlaganjem informativnog brifinga.
Kapetan Guto je kroz informativni brifing iznio postignute rezultate čete za NUS u 2009.godini: 314 neto tona uništene nestabilne municije i 267 neto tona uništene nestabilne municije u 2010. godini, dok je Planom za 2011. godinu predviđeno da se uništi oko 300 neto tona nestabilne municije. Komandir čete za NUS posebno je istakao obučenost tehničara NUS-a i njihov dnevni učinak uništenja nestabilne municije koji iznosi oko 500 kilograma po fugasi. Naglašeno je da je uništenje u 2009. i 2010. godini vršeno metodom kontrolisanog paljenja dok se u 2011. godini moraju vršiti uništenje električnom metodom paljenja zbog isteka resursa mašina za kontrolisano paljenje.
Po okončanju informativnog brifinga brigadir Klaus Janiscek se zahvalio kapetanu Guti na iznesenom brifingu te se interesovao za opremu i mjere sigurnosti tokom uništenja nestabilne municije. Svoje neskrivene impresije obilaskom ove jedinice iz sastava deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške podvukao je i obećanjem o ponovnom dolaskom u četu za NUS i na poligon „Odlučna Barbara“ kada počne projekat uništenja nestabilne municije.

Odjeljenje za civilno – vojnu saradnju Komande brTP