Brigada taktičke podrške

„Dani otvorenih vrata“ u kasarni „Zdravko Čelar“

27.5.2011

Dana 24.05.2011.god. u kasarni „Zdravko Čelar“ Derventa je realizovana aktivnost „Dani otvorenih vrata“. Ovaj događaj se po prvi put održavao u Derventi i naišao je na veliko interesovanje od strane srednjih i osnovnih škola na ovom području.

Dana 24.05.2011.god. u kasarni „Zdravko Čelar“ Derventa je realizovana aktivnost „Dani otvorenih vrata“. Ovaj događaj se po prvi put održavao u Derventi i naišao je na veliko interesovanje od strane srednjih i osnovnih škola na ovom području. Inžinjerijski bataljon je bio nosilac ove aktivnosti i ovom prilikom su posjetiocima prikazana sredstva koja su u sastavu ove jedinice. Uz prezentovanje karakteristika tih sredstava izložene su i mogućnosti korištenja u slučaju pomoći stanovništvu prilikom vremenskih i drugih nepogoda. Učenici završnih razreda srednjih škola su iskazali posebno zadovoljstvo ovom posjetom jer, kako kažu, drugačije ne bi bili dovoljno informisani o vojnim resursima i načinu rada u OS BiH gdje bi u budućnosti možda našli i svoje interesovanje za zaposlenje. U svakom slučaju, sve u vezi vojnih potencijala za njih je novo a njihova želja da se upoznaju sa vojnim objektima i sredstvima postoji već dugo vremena.

Takođe, pozivu za učešće ovoj manifestaciji rado su se odazvale i druge institucije iz grada i jedinice iz OS BiH, tako da su Vatrogasno društvo i Policija iz Dervente prikazali svoju opremu i izvršili neke od demonstracija iz djelokruga svog rada ( izvlačenje povrijeđenih iz oštećenog automobila, postupak sa osumnjičenom osobom, itd.). Iz sastava OS BiH, deminerski bataljon je bio jedna od tačaka programa sa svojim „Prega“ timom, koji su značajno doprinijeli kvalitetu ovog događaja.

Učenicima i ostalim posjetiocima je ovo bila jedinstvena prilika da pogledaju jedan, za njih, novi način uklanjanja mina pomoću dresiranih pasa. Način na koji su to izvodili oduševio je sve prisutne, a posebno najmlađe, djecu iz vrtića i djecu sa posebnim potrebama iz udruženja „Sunce“ Derventa koji su bili naši specijalni gosti.

info: inž. bataljon BrTp