Brigada taktičke podrške

Početak uništenja nestabilne municije i MES-a metodom otvorene detonacije

27.5.2011

Pripadnici čete za NUS deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške na poligonu „Odlučna Barbara” CB Glamoč otpočeli su 23.05.2011. godine sa realizacijom uništavanja nestabilne municije i MES-a metodom otvorene detonacije.

Pripadnici čete za NUS deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške na poligonu „Odlučna Barbara” CB Glamoč otpočeli su 23.05.2011. godine sa realizacijom uništavanja nestabilne municije i MES-a metodom otvorene detonacije. Realizacija ove aktivnosti je predviđena da traje do 02.12.2011. godine do kada bi se, shodno dinamičkim planom uništenja nestabilne municije i MES -a, trebalo uništi 250 829,29 kg iste.

Realizacija aktivnosti uništenja nestabilne municije metodom otvorene detonacije će realizovati 2 tima iz sastava čete za NUS deminerskog bataljona a dnevne mogućnosti uništenja jednog tima je do 500 kg nestabilne municije i MES-a.

Podršku pripadnicima čete za NUS deminerskog bataljona u realizaciji ovih zadataka pružiti će pripadnici inžinjerijskog bataljona i bataljona vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške kao i 4.pbr, 6.pbr i Komanda logistike.

Projekat uništenja nestabilne municije i MES-a je otpočeo u 2010. godini kada su iz sastava čete za NUS deminerskog bataljona bila angažovana dva tima tehničara za NUS koji su izvršili uništavanje 276 110,71 kg nestabilne municije i MES-a metodom otvorene detonacije od ukupno 527 000 kg izdvojenih nestabilnih sredstava sa skladišnih lokacija.

info: Odsjek za civilo-vojnu saradnju Komande brTP