Brigada taktičke podrške

Pripadnici inžinjerijskog bataljona učestvovali u rotacijskoj vježbi 1/6.pbr OS BiH na poligonu „Manjača“

17.6.2011

Pripadnici inžinjerijskog bataljona su u periodu od 06.06. do 11.06.2011.god. učestvovali u rotacijskoj vježbi 1/6.pbr OS BiH na poligonu „Manjača“.

Pripadnici inžinjerijskog bataljona su u periodu od 06.06. do 11.06.2011.god. učestvovali u rotacijskoj vježbi 1/6.pbr OS BiH na poligonu „Manjača“. Ova planska godišnja aktivnost obuke brigade predstavlja provjeru jedinice nivoa bataljona kroz uvid u stepen vojničkih, rukovodnih i kolektivnih sposobnosti. Komanda Centra za borbenu obuku za ovu vježbu sačinila je scenarij koji je obuhvatao niz taktičkih radnji Komande bataljona i jedinica, kao što su: posjedanje područja okupljanja, prijem operativnog Naređenja pretpostavljene Komande, te realizacija procesa donošenja vojnih odluka, pokret do kontakta (PDK), planirana odbrana, kontranapad, te izvršenje taktičkog marša i zaposjedanja borbene pozicije bataljona za izvođenje bojevog gađanja. Inžinjerijski vod je brojao ukupno 17 lica koji su određeni za angažovanje u ovoj aktivnosti sa sledećim sredstvima: grejder, ULT 160, dva samoistovarivača i terensko vozilo DAF.

Na ovoj vježbi je dokazan nemjerljiv doprinos inžinjerije prilikom neposredne pripreme za izvođenje borbenih dejstava. U vrijeme kad je transport ljudstva i naoružanja uveliko zavisan od aktivnosti motorizovanih sredstava, jer su pokretljivost i brzina djelovanja ključni faktori za ostvarivanje pobjede na bojištu, prohodnost terena je osnovni preduslov za ostvarivanje tog cilja. Sposobnost inžinjeraca na terenu da u uslovima koji zahtijevaju brzo razmišljanje, hrabrost i odvažnost, praćeni raznim otežavajućim vremenskim uslovima, omogući sprovođenje komandantove zamisli na najbolji mogući način.
Jer ako inžinjerci dobro obave svoj posao, sigurno je da će se i ostalim pripadnicima povećati moral i odlučnost da svoje zadatke obave što bolje i kvalitetnije.

Na ovoj vježbi, pored svojih osnovnih funkcija (obezbjeđenje prohodnosti, zaprečavanje, uređenje položaja), inžinjerijsko odjeljenje je bilo u sastavu borbene grupe koja je obavljala zadatke „na prvoj liniji“ - kao začeljno obezbjeđenje. I za obavljanje tog zadatka dobili su pohvale i priznanja od komandanta bataljona, što je u stvari samo rezultat kontinuiranog i kvalitetnog rada koji se sprovodi u inžinjerijskom bataljonu.
Kruna izvedene vježbe je bila simulacija eksplozije minskog polja 11.06.2011.god. kojem su prisustvovali i zamjenik Komandanta OK OS BiH brigadni general Sakib Forić.

info: inž. bataljon BrTP