Brigada taktičke podrške

Realizacija Osnovnog deminerskog kursa

18.7.2011

Dana 15.07.2011 godine izvršena je dodjela certifikata za 18 polaznika Osnovnog deminerskog kursa. Realizacija Osnovnog deminerskog kursa otpočela je 20.06.2011 godine u realizaciji odjeljenja za obuku Deminerskog bataljona brigade taktičke podrške.

Dana 15.07.2011 godine izvršena je dodjela certifikata za 18 polaznika Osnovnog deminerskog kursa. Realizacija Osnovnog deminerskog kursa otpočela je 20.06.2011 godine u realizaciji odjeljenja za obuku Deminerskog bataljona brigade taktičke podrške. Obuci su prisustvovali pripadnici OS BiH iz sastava Deminerskog bataljona - 11 pripadnika i iz sastava ostalih jedinica 7 pripadnika, koji su u sprovedenom anketiranju izrazili želju za pristup u deminerske jedinice i obavljanju deminerskih aktivnosti.

Ovo je četvrti po redu Osnovni deminerski kurs koji se realizovao u 2011 godini s ciljem popune ključnog personala u deminerskom bataljonu. Svaki polaznik koji je uspješno savladao obuku i dobio certifikat u narednom periodu će biti uključen u realizaciju humanitarnog deminiranja. Nakon izvođenja stručno specijalističke obuke uspješno završeni polaznici će izvršiti ljekarski pregled i pristupiti izvođenju stručno specijalističke obuke, koja će se realizovati u kasarni Admir Ljubuškić -Šutak- Bugojno.

Obuku će izvesti tim stariješina iz sastava Deminerskog bataljona koji će u realističnom okruženju izvršiti obuka polaznika kursa otvarajući „lažno deminersko radilište“ pridržavajući se propisanim standardima za operacije humanitarnog deminiranja.

Nakon završene obuke usljedit će uključivaje vojnika u deminerska odjeljenja i postepeno uvođenje u rad koje bi se odvijalo pod pojačanim nadzorom od strane komandira odjeljenja s ciljem sticanja iskustva za samostalno izvođenje deminerskih zadataka.

Kroz realizaciju četiri „Osnovna deminerska kursa“ u trajanju od po četiri sedmice insruktori za obuku Deminerskog bataljona brigade taktičke podrške su obučili 49 vojnika za aktivnosti u procesu humanitarnog deminiranja (24 lica iz sastava Deminerskog bataljona 25 vojnika iz sastava drugih jedinica OS BiH ). Tokom obuke polaznicima kursa instruktori su prenijeli sva potrebna znanja i praktične vještine neophodne za obavljanje zadataka unutar procesa humanitarnog deminiranja na efikasan i siguran način.

info: Odjel za civilno-vojnu saradnju Komande brTP